Sándor, Ede

Különleges balettbemutató a Margitszigeten

2006.07.26. 00:00

Programkereső

A Pécsi Balett Budapesten vendégszerepel: augusztus 5-én a Notre-Dame-i toronyőr című kétfelvonásos produkciót mutatják be a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon.
df2d041b-bea2-4704-858f-8d6ffb4c92f7

Victor Hugo világhírű regényéből, A Notre Dame-i tornyőrből koreografált nagysikerű kétfelvonásos balettet a Pécsi Balett fiatal táncművész-koreográfusa, Jurányi Patrick. Az előadás sikerét jelzi, hogy közvetlenül a pécsi bemutató után már francia, görög és amerikai vendégszereplésre is meghívták a társulatot. Budapesten mindössze egyetlen alkalommal, augusztus 5-én lép közönség elé ezzel a produkcióval a pécsi együttes a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon, s ez egyben a mű szabadtéri bemutatója is lesz.

Az Hugo-dráma nehézségét jelzi, hogy a pécsi előadás a világon a második balettszínpadi adaptáció, amelyben megpróbálták a tánc nyelvére lefordítani a regényt. Jurányi Patrick alkotása az egyik legalapvetőbb vágyról, a szeretetigényről szól. Quasimodo esendőségét Kováts Gergely Csanád, Phoebus reverenda mögötti sugárzó férfiasságát Szalka Krisztián és Esmeralda csábító, szenvedélyes nőiességét Spala Korinna varázsolja elénk.

Jurányi Patrick és az író, Németh Ákos olvasatában Quasimodo és Esmeralda halhatatlan története napjainkban játszódik, és csak Tresz Zsuzsa díszlete, jelmezeinek látványos, ízléses megoldásai, valamint apró utalások idézik a regény korát. A zene, melyet Weisz Nándor, a Nemzeti Filharmonikusok muzsikusa komponált kifejezetten a Pécsi Balett felkérésére, szintén a mai világot festi elénk igényes, mégis könnyed dallamokkal. Rendhagyó stílusa teljesen eltér a hagyományos balettzenétől: éppúgy felfedezhetőek benne romantikus dallamok, mint a kissé keményebb elektronikus, szintetikus hangzások.