Lázár, Olimpia

"Az asszony verve jó"

2006.08.12. 00:00

Programkereső

A VIII. Pesthidegkúti Nyári Művészeti Fesztiválon augusztus 25-én lesz látható Donizetti Rita című vígoperája.

A mű az operairodalom ritkán játszott darabjai közé sorolható annak ellenére, hogy Donizetti zenéje remek, igazi olasz temperamentummal megkomponált izgalmas, sodró muzsika, a közönséget magával ragadó, fülbemászó dallamokkal, így bemutatása már önmagában is közönségcsalogató erővel bír. A kisoperát néhány évtizede Magyarországon már láthatta a közönség: 1964-ben a Postás Zenekar, majd a Honvéd Együttes mutatta be.

2004-ben a Millenáris Parkban újra felcsendültek a fülbemászó dallamok a Ventoscala Zenekar előadásában, Meskó Ilona vezényletével, Harangi Mária rendezésében. Azóta elhangzott a Gödöllői Kastélyban és a Hilton Dominikánus udvarban is. Augusztusban Pesthidegkúton szolgálja majd a színvonalas kikapcsolódást.

746f0a3d-9511-419e-811c-23c98b3621ea

Az asszony verve jó. Donizetti egy „boldogabb” korban, amikor az esélyegyenlőségnek még híre-hamva sem volt, bátran írhatott operát erről a népi bölcsességről. Rita (a fogadósné) igazi férfira vágyik. Sajnos azonban újdonsült férje gyenge, pipogya alak. Oldalán az ideálját vesztett asszony kényszerűségből maga válik rettegett, férjverő házisárkánnyá. S egy szép napon betoppan a tengeri viharban odaveszettnek hitt élete párja… A commedia dell’arte világát idéző, vérbő színpadi helyzetekben bővelkedő darab igazi csemege a Donizetti muzsikáját kedvelőknek és a vele ismerkedőknek egyaránt.

 
 
 

Szereposztás:
Rita - Cecília Lloyd, Beppe - Derzsi György, Gasparo - Hámori Szabolcs
Km.: Ventoscala Ifjúsági Szimfonikus Zenekar
Vez.: Meskó Ilona
Korrepetitor: Rédai Csinszka
Díszlet, jelmez: Nagy Viktória
Rendező: Harangi Mária

Donizetti: Rita, Pesthidegkút, 19:00, Jegyár: 1000 Ft