Auguszta

Ünnepi Bánk bán Szegeden

2006.08.16. 00:00

Programkereső

A 75 éves Szegedi Szabadtéri Játékokon újabb hagyományteremtő kezdeményezésnek lehetnek tanúi az érdeklődők: mostantól fogva minden év augusztus 20-án megtekinthetik Erkel Ferenc Bánk bán című klasszikusát a nemzeti opera kedvelői.

Kesselyák Gergely: „Életre szóló élményt jelent számomra Szikora János rendezővel való közös alkotás”

„Szikora János a rendezés során az opera partitúráját veszi alapul, az eredeti zenei és drámai koncepció érvényben marad. Kreatív együttműködés jellemzi közös munkánkat, hiszen a zenében található hangsúlyokra – melyek megjelenítését fontosnak tartom az operavezénylés során – színpadi megfogalmazást keres” – fejtette ki a Játékok hírlevele szerkesztője kérdésére az előadás karmestere, Kesselyák Gergely. „A próbák során hangsúlyt fektettünk arra is, hogy az énekesek szövege a nézők számára érthető legyen. Számomra világossá vált: a Bánk bán szegedi előadásai jó elgondolásra épülnek és remélem, hogy felejthetetlen élményt jelentenek majd a nézők számára. Öröm volt együtt próbálni azokkal a nagyszerűen felkészült énekesekkel, akik most debütálnak az opera egy-egy szerepében, és azokkal a már rutint szerzett művészekkel, akik az újításokra is nyitottak voltak” – tette hozzá a dirigens.

Keszei Bori: „Egy modernebb megközelítésű Bánk bán-előadás van születőben”

Keszei Bori pályája Szegeden indult: négy évig volt a Szegedi Nemzeti Színház tagja. 2000-ben a Szegedi Szabadtéri Játékokon a West Side Story-ban énekelt; idén a Bánk bán Melindájaként egy teljesen más karakterű szereppel tér vissza a fesztiválra. „A próbák során mindkét szereposztás alakítói közösen énekelnek; a világhírű operaénekeseket látva elfogódottan megyek ezekre az alkalmakra. Mindenkitől nagyon sokat tanulok, Tokody Ilona, aki ugyancsak Melindát alakítja az előadásokon, tanárom is volt, Wiedemann Bernadett pedig a jelenlegi tanárom” – mesélt élményeiről az énekesnő. „Az első pillanattól kezdve rendes díszletek között próbálhatunk, így színpadi körülmények között érezhetjük magunkat, amely előreviszi a próbafolyamatot. A Bánk bán előadásain látható különleges démon-figurákat profi táncosok jelenítik meg, akik követnek minket, és akikkel sokszor nekünk is együtt kell mozognunk, így a táncmozdulatok, a testbeszéd kiemelt jelentőségű mind a próbák, mind az előadások során. Úgy gondolom, a Bánk bán szegedi előadásai az emberi tragédiát erősítik fel, a nézők láthatják, hogyan bomlik fel egy házasság, képet kaphatnak a szereplők esendőségéről és nagyságáról egyaránt” – tette hozzá Keszei Bori.

020e5fcf-96c0-4d82-8052-a1651f097ef1

Tokody Ilona: „A Bánk bán előadásaival az opera újra méltó helyére kerül a Szegedi Szabadtéri Játékok műsorán”

Tokody Ilona utoljára 1984-ben, az Operaház újbóli megnyitása alkalmával énekelte Melinda szerepét Simándy Józseffel és Melis Györggyel. „Sokáig gondolkodtam, míg Kesselyák Gergely megkeresésére végül igent mondtam – ez egy kihívást jelentő szerep. Azonban az új igazgatóságnak nagyon fontos érdeme, hogy a Játékok kínálatában újra hangsúlyos elemként szerepel az opera, sőt idén nemzeti operánk, a Bánk bán kerül műsorra. Nagyon jó hangulatban zajlanak a próbák, külön öröm minden művésszel a közös alkotói munka. Szikora János új rendezői koncepciója nem másítja meg az opera lényegét, az emberi kapcsolatokat állítja középpontba. Az újszerű díszlet és a különleges jelmezek mellett külön érdekesség, hogy az egyes szereplők lelkét a japán bunraku színház bábuihoz hasonló táncosok jelenítik meg, játékuk nyomán nagyon látványos produkciót láthat a Dóm téri közönség. A szegedi Bánk bán előadások további különlegességét adja, hogy a drámai és lírai részek hangsúlyosan jelennek meg az egyszerre modern és archaikus díszletek között” – osztotta meg gondolatait a művésznő a Játékok hírlevelének szerkesztőjével.

A Bánk bán-vonat Szeged és Budapest között három állomáson is megáll

Az augusztus 20-i ünnepi Bánk bán előadását követően a nézők számára a fesztivál által biztosított különvonat is rendelkezésre áll a kényelmes hazajutáshoz. A szegedi nagyállomásról induló vonatra az előadásra szóló érvényes jeggyel lehet majd felszállni, mely Kiskunfélegyházán, Kecskeméten, Cegléden és Budapesten áll meg.