Luca, Ottilia

Rita, a szép fogadósné

2006.08.22. 00:00

Programkereső

Gyakran hallani, hogy az opera rétegműfaj, a hallgatókat mégis lenyűgözik a remekművek fülbemászó dallamai. Kétségtelen, hogy a régimódi színpadi játék, a statikus, csak a hangi teljesítményre építő előadás elavult, a mai nézőnek már-már komikus lehet.

A Compania dell'arte fiatal gárdája éppen azt tűzte ki céljául, hogy túl az operák bemutatásán, magát a műfajt, vagyis a vígoperát újítja meg és a mai életérzéseknek megfelelően transzformálja azt. A színpadi játék során a lehetőségek sziporkázó színskáláját igyekszik a lehető leggazdagabban kimeríteni, felfedezni és felfedeztetni a közönséggel. Hiszen a vígopera egyszerre gyönyörűséges muzsika, komolyzenei élmény, színpadi magasiskola (ha jól művelik) ilyenformán vérbeli színházi közeg, a derűbe oltott katarzis lehetőségeivel.

A társulat első bemutatkozása két éve volt a Millenárison. Donizetti Ritáját és Tom Johnson Négy hangú operáját adták elő hatalmas sikerrel. A szándék úgy tűnik nem volt hiábavaló, a közönség értette a poénokat, élvezte a sodró, lendületes muzsikát: igazi győzelem volt.

Most a pesthidegkúti fesztiválon a budapesti közönségnek ismét módja nyílik ezt a ritkán játszott gyöngyszemet megcsodálni. Augusztus 25.-én hét órakor a színházteremben csendülnek fel Donizetti csodálatos dallamai. A vérbő, áradó zene kedves humorú rendezéssel párosul. A rendező Harangi Mária irányításával a főszereplő fiatal triáda könnyed, szellemes, a színpadot uralni tudó komédiázása és virtuóz zenei megoldásai a vígopera valódi megújulását ígéri.

A Zeneművészeti Főiskola hallgatóiból alakult, igen tehetséges Ventoscala Zenekar Meskó Ilona karmester vezetésével méltó partnere az énekeseknek. Játékuk rugalmasan követi a szólisták minden alkalommal újat adó játékát.

Az önmagában sablonos történet a tehetséges előadásba oltva önfeledt szórakozást nyújt a legzordabb, legkritikusabb nézőnek is. A történet egy olasz tengerparti fogadó udvarán kezdődik, ahol lepedők száradnak, virágok illatoznak. Igazi olasz csendélet ez, amelyet a vérmes menyecske Rita (Cecília Lloyd) és férje Beppe (Derzsi György) csipkelődése tör meg. Amikor megjelenik a színen Gasparo (Hámori Szabolcs), a háborúból váratlanul visszatérő első férj, Ritának döntenie kell. Beppe, az új férj mamlasz kissé, így az asszony időnként elnáspángolja, miként hajdanában őt Gasparo, az első férje. A gond nagy: melyik a jobb választás a mamlasz vagy az erőszakos férfi? A történetet helyzetkomikumok, zenei bravúrok, elementáris életkedv jellemzi. A probléma végül megoldódik a közönség legnagyobb megelégedésére.

97a0732d-9db5-4c5d-b3b7-492ccf847642

Az előadás érdekessége, hogy Cecília Lloyd most mutatkozik be először Rita szerepében. A beteg Iván Ildikó helyett néhány nap alatt tanulta meg a nehéz, bravúros szerepet. A fiatal művésznő az Operaház tagja, számos nagy alakítással a háta mögött (Musette, Mimi, Violetta). Cecilt a pesthidegkúti közönségnek nem kell bemutatni, néhány éve Doppler Ferenc Ilka című daljátékában a fesztiválon debütált első főszerepével.

S hogy teljes legyen a jókedv, ráadásaként Rita, a szép fogadósné egy pohár borra hívja meg a közönséget előadás után a jegyek bemutatása ellenében. Jó szórakozást kívánunk!

Donizetti: Rita, augusztus 25. 19:00, Klebelsberg Kuno Művészeti és Kulturális Központ (Budapest), Jegyár: 1000 Ft, Pesthidegkúti Nyári Művészeti Fesztivál