Béla

Száz felmondólevelet postáznak szét az Operaházból

2006.09.13. 00:00

Programkereső

Százan kapják kézhez felmondólevelüket az Operaházban a jövő héten, a tervek szerint egyebek mellett több mint hetven, művészeti állományban dolgozót és négy vezetőt küldenek el a dalszínházból – közölte Várkonyi Judit, az intézmény sajtóreferense.

A létszámcsökkentésről az intézmény igazgatósága szerdai ülésén döntött, a tárgyaláson részt vett a szakszervezet és a közalkalmazotti tanács vezetője is. Vass Lajos, az intézmény élére kinevezett miniszteri biztos a tervek szerint hétfőn írja alá a felmondóleveleket – mondta el a sajtóreferens.

A korábbi főigazgató, Hegyi Árpád Jutocsa modernizációs elképzeléseivel kapcsolatban 2006 tavaszán lángoltak fel az indulatok. Hegyi Árpád Jutocsa 2006. május 11-én egy sajtóértekezleten elmondta: az intézmény létszáma ezer fő, nem valószínű, hogy a létszámleépítés „megúszható" 10 százalék alatt. Hegyi Árpád Jutocsa június közepén távozott az Operaház éléről, a kulturális miniszter döntésének megfelelően fél éven át miniszteri biztos irányítja az intézményt.

Október 15-ig biztosan nem indul el az idei évad az Erkel Színházban. A tervezett előadásokat megpróbálják később megtartani, legvégső esetben pedig visszavásárolják a már megváltott bérleteket, és helyettük új lehetőségeket kínálnak. A Magyar Állami Operaház igazgatóságának szerdai döntése kapcsán az intézmény sajtóreferense elmondta: a végső döntést akkor hozzák meg arról, hogy elindulhat-e az évad az Erkelben, ha megkapják a statikai felmérés utolsó eredményeit. Ha úgy dönt az illetékes testület, hogy nem nyithat ki a színház, akkor mérlegelik, hogy melyek azok az előadások, amelyeket átvihetnek az operaházba – tette hozzá Várkonyi Judit. A sajtóreferens megjegyezte: a 2006/2007-es évad előadásaira mintegy tízezer bérlet kelt el, szeptemberre több mint háromszáz szezonális jegyet váltottak. Az Erkel Színház idei évadja ugyanis szeptember 15-én indult volna a Bánk Bánnal. (inforadio.hu)