Orbán

Verdi: Traviata

2006.09.14. 00:00

Programkereső

Ma lép színpadra Rost Andrea Violetta szerepében a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. Olyan világhírű énekesek lesznek a partnerei, mint Giuseppe Sabbatini vagy Anthony Michaels-Moore. A koncert este hétkor kezdődik.
98b273e3-9ac9-46c1-8aab-f96f9adf6493

A. D.: Alexandre Dumas és Armand Duval, A kaméliás hölgy írója és férfi főhőse monogramjának egyezése nem a véletlen műve. Az ifjabbik Dumas saját életéből merítette regénye, illetve drámája történetét. A francia író húszéves volt, amikor beleszeretett Párizs híres kurtizánjába, az ugyancsak húszesztendős Marie Duplessis-be. Viharos kapcsolatuk kilenc hónapig tartott, ám a lány – hogy megszokott, fényűző életének költségei biztosítva legyenek – továbbra is fogadta gazdag szeretőit.

Dumas ezt nem volt képes elviselni. „Kedves Marie, nem vagyok elég gazdag, hogy úgy szeressem, ahogy én akarnám, és nem vagyok elég szegény hozzá, hogy úgy hagyjam magam szeretni, ahogy Ön kívánja” – írta keserűen. Szakítottak, majd Marie két évvel később tüdőbajban meghalt. Kész regény… A kaméliás hölgy azonban azáltal, hogy Dumas rendkívüli szociális érzékenységgel nyúlt a témához, jóval fölébe emelkedik a kor szentimentális kurtizántörténeteinek. Az író a regényben Marguerite (azaz Marie) jellemének árnyoldalait is bemutatja ugyan, de minduntalan felhívja az olvasó figyelmét arra, hogy hősnője életének kisiklásában a társadalomnak is óriási felelőssége van.

Verdi 1852-ben Párizsban látta a drámát, s az mélyen megérintette. (Ebben feltehetően az is közrejátszott, hogy ő maga ekkor már négy éve „vadházasságban” élt Giuseppina Strepponi énekesnővel, és ezzel óriási botrányt kavart Sant' Agata-i birtokán.) Elhatározta, hogy operát ír A kaméliás hölgyből, amelyet 1853-ban La traviata (azaz „A megtévedt nő”) címmel mutattak be Velencében.

Az opera nagyot bukott, mivel a főhősnőt, Violettát egy feltűnően kövér hölgy énekelte, hiteltelenné téve a tüdőbajtól sorvadozó, törékeny figurát. A felkavaró, tragikus szépségű opera azonban hamarosan meghódította a közönséget, s napjainkban is az egyik legnépszerűbb Verdi-alkotás.

Aki úgy tudja magáról, hogy nem szereti az operákat, mert életszerűtlenek, unalmasak és feleslegesen hosszúak, nézze meg a Traviatát – nagyon meg fog lepődni!

Szövegét írta: Francesco Maria Piave
Háromfelvonásos opera Ifj. Alexandre Dumas A kaméliás hölgy című színműve nyomán, részben szcenírozott előadás olasz nyelven.

ViolettaRost Andrea
AlfredoGiuseppe Sabbatini
GermontAnthony Michaels-Moore
Km.:Miskolci Szimfonikus Zenekar
Vez.:Marco Boemi