Fülöp, Evelin

Szegedi Szabadtéri Játékok 2007

2006.09.19. 00:00

Programkereső

A 75 éves fesztivál 2006. évi, jubileumi évada a terveknek megfelelő eredménnyel zárult. Minden eddiginél korábban jelentette be a fesztivál vezetése a Szegedi Szabadtéri Játékok 2007. évi műsorát.

A jövő nyári programsorozat kínálatában szerepel Webber népszerű musicalje, a Macskák. 2007-ben a fesztivál nyitóprodukciójaként a Madách Színházzal együttműködésben állítják színpadra Andrew Lloyd Webber népszerű musicaljét, Magyarországon első alkalommal élő zenekari kísérettel, valamint új szereplőkkel, monumentális díszletekkel. A musical hat alkalommal lesz látható a fesztivál műsorán.

A Csárdáskirálynő hatalmas sikerének eredményeként jövőre Kálmán Imre Marica grófnő című operettjét mutatja be a Szegedi Szabadtéri Játékok, amely első alkalommal szerepel a fesztivál műsorán. A népszerű operett fiatalos megközelítésben, egyedi rendezői koncepcióban kerül bemutatásra a Dóm tér színpadán.

Az eseménysorozat kínálatában 2007-ben táncelőadás is szerepel: Iszlám Táncszínházat tekinthetnek meg a Dóm téri nézők. Az első részben részleteket láthatnak a Fire of Anatolia tánccsoport azonos című nagysikerű produkciójából, melyben az ősi török birodalom története elevenedik meg. A második részben európai bemutatóként először élvezheti a közönség a társulat új, Dawool című produkciójának részleteit is.

A tavalyi sikeres szabadtéri világpremiert követően ismét látható lesz, mégpedig négy alkalommal a Rudolf című musical. Erkel Ferenc Bánk bán című klasszikusa új felfogásban, világhírű operaénekeseink közreműködésében, Szikora János rendezésében idén nyáron debütált a Játékok közönsége előtt. A hagyományteremtő szándékkal műsorra tűzött opera a Játékok jövő évi műsorában két előadással szerepel.

262c5c47-c554-43d5-b212-155e9298585b

Az előzetes terveknek megfelelően alakult a Szegedi Szabadtéri Játékok 2006. évi, jubileumi évada. A Dóm téren és az Újszegedi Szabadtéri Színpadon látható programokra összesen mintegy 68 ezer fős közönség váltott jegyet, ami 91 százalék feletti látogatottságot jelent. A 2006-os évad leglátogatottabb produkciói a tavalyi évben bemutatott Csárdáskirálynő, valamint a nemzetközi koprodukcióban készülő Rudolf előadásai voltak. Alföldi Róbert rendezésében színpadra állított operett három előadására mintegy 11 ezren, míg a musical 6 előadására közel 24 ezren voltak kíváncsiak.

Sikerrel vizsgáztak az idén debütáló kiegészítő programok, újítások is: az ingyenes éjszakai térzenei koncertek a nagy népszerűségre való tekintettel a jövőben is megrendezésre kerülnek, valamint sokan látogatták a fesztivál történetét bemutató kiállítást is. Augusztus 20-án több ezres közönség élvezte az Aradi vértanúk terén felállított kivetítő segítségével a Bánk bán ünnepi előadását. Szikora János újszerű felfogásában, világhírű szereplők közreműködésében látható nemzeti opera sikere a szervezők hagyományteremtő elképzeléseit igazolja vissza. A fesztivál vezetésének szándéka szerint a következő években a Játékok és Szeged a Bánk bán előadásával ünnepli augusztus 20-át.

A Csárdáskirálynő, a Rudolf, valamint a Bánk bán előadásainak idejére megteltek Szeged szálláshelyei. Bizonyítást nyert: a Szegedi Szabadtéri Játékok nemcsak Szeged, hanem a Dél-Alföldi régió legkeresettebb nyári kulturális programját kínálja. A fesztivál és a TUI regionális képviseletének megállapodása eredményesnek bizonyult: a kínált turisztikai programcsomagokat nagyarányú érdeklődés övezte. A fesztivál idei programjaira egyelőre belföldről érkeztek a legtöbben, ám érezhető volt a külföldiek egyre erősödő érdeklődése is. A határon túlról érkező idegenforgalom erősítése érdekében került sor a jövő évi műsor korai bejelentésére is. A fesztivál jövő évi programjaira szóló jegyek értékesítése várhatóan november 1-jével indul.