Konrád, Tivadar

Levették az Idomeneót a műsorról, hogy ne sértsék a muzulmánokat

2006.10.02. 00:00

Programkereső

Politikai felháborodás kísérte a berlini Deutsche Oper döntését, miszerint leveszik a műsorról Mozart Idomeneo című operáját, mert a vezetőség attól tart, a produkció sértő a muzulmánok számára.
69076cb9-5a0d-4aeb-9b72-2626ac4cb4af

Míg az Olasz nő Algírban és a Szöktetés a szerájból című operák európai hősnőket mutatnak be muzulmán uralkodók udvarában, az Idomeneo egy görög legendát mesél el, a téma tehát kevés okot adhatna az óvatosságra. Azonban a rendező Hans Neuenfels produkciója egy jelenetben megjeleníti Idomeneo királyt, amint a színpad közepére helyezett székekre helyez négy levágott fejet: Mohamed prófétáét, Jézus Krisztusét, Buddháét és Poszeidónét. Az operát 2003-ban már bemutatták, azonban a Deutsche Oper közleménye azt sugallja, biztonsági intézkedésről van szó, azért nem tűzik ismét műsorra, mert az intézmény közönségét és munkatársait nem akarják veszélynek kitenni.

A német politikai vezetés felháborodással fogadta a döntést, Wolfgang Schauble belügyminiszter „őrültségnek” és elfogadhatatlannak tartja azt, míg Wolfgang Börnsen, a Bundestag konzervatív képviselője, kulturális és sajtóügyi szóvivő szerint a lépés a terroristáknak való megadást jelenti. Angela Merkel kancellár az öncenzúra ellen emelt szót, míg Kenan Kolat, a németországi török közösség vezetője kijelentette, művészetről és nem vallásról van szó, ha a művészet a vallástól függ, visszatérünk a sötét középkorba.