Fábián, Sebestyén

Titus kegyelme

2006.10.11. 00:00

Programkereső

A Mozart halálának évében bemutatott opera hazánkban gyakran még a Mozart-rajongó zenebarátok körében is fehér foltnak számít. Ezt a ritkán hallott művet október 14-én tekinthetik meg a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben az érdeklődők.
0aa4b7e1-093f-426d-8b3e-34dcaf8cb957

A darab műfaját, jellegét tekintve különbözik a Szöktetéstől a Varázsfuvoláig húzódó remekművek sorától: opera seriáról, „komoly”, reprezentatív operáról van szó, amely II. Lipót császár cseh királlyá történő koronázása alkalmából készült.

Az ókori Rómában játszódó, a szerelem-hatalom-árulás háromszögében mozgó cselekmény alapja Pietro Metastasio népszerű szövegkönyve volt, amely huszonöt áriából és két kórustételből állt. Caterino Tommaso Mazzolà és Mozart ezt alaposan átdolgozták: a 18. század végi ízlésnek és szokásoknak megfelelően radikálisan csökkentették az áriák számát, valamint együtteseket és két nagy finálét építettek a műbe – utóbbiak közül a rómaiak első felvonás végi gyászkórusa emelkedik ki megindító szépségével. Az előadás dirigense, Fischer Ádám, a Dán Rádió Kamarazenekarának vezető karmestere lesz.

2006. október 14. 19:00, Művészetek Palotája, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem: Mozart Titus kegyelme; Km.: Kressimir Spicer (Titus), Eva Mei (Vitelia), Henriette Bonde-Hansen (Servilia), Maria Fontosh (Annius), Anna Bonitatibus (Sextus), Johan Reuter (Publius), a Dán Rádió Kamarazenekara, a Magyar Rádió Énekkara (karig.: Strausz Kálmán); Vez.: Fischer Ádám