Sándor, Ede

Asszony, asszony, csókos asszony

2006.10.13. 00:00

Programkereső

Mi muzsikus lelkek; Gyere, te nímand!; Van a Bajza ucca sarkán egy kis palota; Látta-e már Budapestet éjjel; Asszonykám, adj egy kis kimenőt!; Éjjel az omnibusz tetején – ugye ismerősek ezek a dalok!?

Az omnibusz tetején...

Ezek az örökzöld slágerek – és még jó pár – Zerkovitz Béla és Szilágyi László Csókos asszony című darabjában hangzanak el. Ugye ennél nem is kell több, hogy vonzóvá tegye az előadást? Pedig még rengeteg dolog van: kitűnő színészek, remek táncok, humor, nevetés és kacagás! És egy nagyon jó történet: Pesten, a Józsefvárosban, a Nagytemplom utcában Katóka ünneplésére készül a háznép. Katóka, teljes nevén Pünkösdi Kató ugyanis színinövendék, és éppen előadása volt a színházban, ahol a Csókos asszony című operett címszerepét játszotta. Nevelőapja, Kubanek Tóbiás hentesmester és a háznép Katóka és Dorozsmai Pista eljegyzését szervezi. Közben Báró Tarpataky András, a híres mecénás érkezik a Nagytemplom utcába, mert látta Katókát a délutáni előadáson. A bárónak nagyon tetszett és meghívja a lányt Bajza utcai palotájába. Katóka nem fogadja el az invitálást. Dorozsmai azonban nem tudta visszaszerezni a zálogba adott jegygyűrűket, ezért elmenekül az eljegyzésről egy esti privát orfeumi fellépésre. Az eljegyzésre összegyűlt vendégek már csak a vőlegényt várják, de ő nincs sehol. Katóka teljesen összeomlik és elrohan a Nagytemplom utcából a Bajza „uccába”…

A három felvonásos operett bemutatója október 19-én látható a Thália Színházban a Budapesti operettszínház művészeinek közreműködésével, Böhm György rendezésében. Báró Tarpatakyt Huszti Péter, Pünkösdi Katót pedig Fischl Mónika és Geszthy Veronika alakítja. A további szerepekben Homonnay Zsolt és Kátai István (Dorozsmay Pista), Peller Károly és Csonka András (Ibolya Ede), Oszvald Marika (Hunyadiné), Szendy Szilvi és Peller Anna (Rica-Maca), Faragó András (Kubanek, hentes), Jantyik Csaba és Fila Balázs (Salvotore, főkomornyik), Oláh Tibor (János, házmester), Bódi Barbara (Hédi, orfeumi lány), Magasházy István (Tűzoltó), valamint a Budapesti Operettszínház Ének- és Zenekara, Balettkara lesz látható. A darab zenei vezetője, hangszerelője és Rónai Pál mellett karmestere Silló István.

(Zerkovitz-Szilágyi-Böhm: Csókos asszony – operett három felvonásban; bemutató: 2006. október 19. 19:00 Thália Színház)