Konrád, Tivadar

Ágens – „plastic-fantastic-bombastic”

2006.10.14. 00:00

Programkereső

Néhány évvel ezelőtt Ágens szakított a dívaszereppel, hogy zenészekkel és táncosokkal hozzon létre közös produkciókat saját zenetörténeti kánonjának legnagyobbjai – Stravinsky, Purcell, Sosztakovics, Mozart – nyomán.
3bd37143-6e66-409b-bc7c-221004e2a171

Legújabb produkciójából, a „plastic-fantastic-bombastic” címet kapott koreo-drámájából azonban már szinte minden hagyományosnak nevezhető elemet eltávolít. Az Ágens-produkciók színpadának gazdag képzőművészeti háttere helyett most üres térben zajlik az előadás, nincs cselekménye és nincs színe, s csak a fehér fény és a szereplők árnyéka, illetve a Gergye Krisztián által betanított mozgás és a zenei hangok kapcsolata tartja működésben. A történet közvetítő anyaga az emberi test, a koncentrált jelenlét, a színészi játék és a mozgásokban megjelenő viszonyrendszer. A zenei anyagot a cappella ének határozza meg, melyhez olykor brácsa, viola da gamba, nagybőgő és ütőhangszerek társulnak, és a hangzás alakulásának megfelelően az előadás dinamikája is fokozatos, lassan kibomló accelerandóként írható le, vagyis extatikus állapotba torkolló, visszafogott gyorsulásként. Ahogy Ágens fogalmaz: „Olyan ez, mint egy nagy időspirál, mely lassan elkezdi mozgatni a történeteket, hogy a középpont felé egyre gyorsabban haladó, történetközpontú embert végül könyörtelenül beszippantsa, hihetetlen gyorsasággal felfalja.”

(2006. október 14. 20:00 MU Színház – Budapesti Őszi Fesztivál 2006; Ágens: „plastic-fantastic-bombastic”; író, rendező: Ágens; koreográfus: Gergye Krisztián; km.: Ágens (alt, szoprán, tenor), Philipp György (tenor, alt), Csapó József – Jonny (tenor, kontratenor), Laborfalvy Béla (basszus), Jávorka Ádám (brácsa), Stollár Xénia (viola da gamba), Mogyoró Kornél (ütőhangszerek)