Ervin

„Agyő Európa, Európa agyő”

2006.10.20. 00:00

Programkereső

Egy rangos fesztivál, egy rangos színház: MESS (Szarajevó), Teatro Metastasio (Prato). Az 1956-os forradalom 50. évfordulójának ünnepi hónapjában vendégszerepel az 56-os témát feldolgozó „Agyő Európa, Európa agyő” című zenés fantáziájával a Miskolci Nemzeti Színház.
436dbb08-59bc-420c-8fd0-54983e46c77c

Az első állomás a szarajevói MESS Nemzetközi Színházi és Filmfesztivál. A második pedig az olaszországi Prato színháza, a Teatro Metastasio, ahol öt alkalommal lép fel a társulat. A miskolci színház külföldre viszi a magyar forradalom hírét egy olyan miskolci darabbal, amely részben a társulat színészeinek 56-os történeteiből született, és amelyet részben külföldiek – Paolo Magelli olasz rendező, Alexander Balanescu román-angol zeneszerző és Željka Udovičić horvát dramaturg – jegyeznek. Az „Agyő Európa, Európa agyő” című fantázia az elmúlt évadban megjárta a Bogotai Nemzetközi Színházi Fesztivált és a Pécsi Országos Színházi Találkozót is.

A szarajevói fellépésre a MESS Nemzetközi Színházi és Filmfesztiválon október 20-án este nyolckor kerül sor. A darabot 2005. október 1-jén mutatták be először. A népszerű zenés fantázia főbb szerepeit Barta Mária Viola, Bősze György, Fandl Ferenc, Halmágyi Sándor, Homonai István, Hunyadkürti István, Kaszás Géza, Kerekes Valéria, Máhr Ági, Müller Júlia, Szirbik Bernadett, Varga Andrea, Varga Klári játsszák. Díszlet, Menczel Róbert, jelmez, Laczó Henriette, zeneszerző, Alexander Balanescu, dramaturg, Željka Udovičić.