József, Bánk

Óriási siker volt Tallinnban a Kékszakállú

2006.10.27. 00:00

Programkereső

Nagy terjedelemben foglalkozik az észtországi sajtó a Tallinni Magyar Intézet vállalkozásában bemutatott Bartók opera, A kékszakállú herceg vára pärnui és tallinni előadásaival. A Pärnui Városi Zenekarral és a Pärnui Koncertirodával közösen szervezett október 22-i és 23-i előadások szép számú közönséget vonzottak.
f446ba9b-4e45-468d-b423-cb796492367a

A magyar és észt közös produkciót Selmeczi György állította színpadra és vezényelte mindkét este. A magyar szólistákról igen elismerően írnak a lapok, különösen Meláth Andrea teljesítményét emelik ki, de megemlítik, hogy Kovács István is remekül énekelt. A mininimális díszlettel és háttérrel jelzett várban a herceg korábbi feleségei is jelen voltak, őket három kitűnő észt színésznő játszotta, csakúgy, mint a regős szerepét. Utóbbi alakítója, Tönu Mikiver nagyszerűen ráérzett az elmondott szöveg jelentőségére, és az áthallásokra lehetőséget adó mondatokat is ihletetten tolmácsolta.

Észtországban ezt a darabot korábban még soha nem játszották, a tallinni Estonia Nemzeti Operaházban tartott előadáson megjelent a helyi zenei élet színe-java. Az Intézet valamennyi kapcsolatát mozgósítva elérte, hogy az alkotók mind az esti híradókban, mind pedig a reggeli legnézettebb műsorokban megjelenjenek. A közreműködők sikerére jellemző, hogy Selmeczi György felkérést kapott egy észt kórustól egy kórusmű megírására, illetve a zenekart meghívták magyarországi vendégjátékra.

További információk: http://epl.ee/artikkel/360074