Irén, Írisz

Táncpaletta

2006.11.02. 00:00

Programkereső

Több száz, jobbnál jobb táncos részvételével november 13-án este fél hétkor rendezik meg a XVI. Magyar Sztárgálát az Operában. Az eseményről ma tartottak sajtótájékoztatót a Belcanto étteremben.
d35b87be-da21-40e3-975f-6855f702e0b9

Kaán Zsuzsa a Nemzeti Tánc és Kultúra Alapítvány elnöke, a Táncművészet folyóirat főszerkesztője elmondta, hogy júniusban még komoly veszélyben volt a rendezvény: az elmúlt évek legnagyobb szponzorok ugyanis idén nem tudtak támogatást adni. A Nemzeti Kulturális Alap és az Oktatási Minisztérium az elmúlt 15 évben milliós nagyságrendű összeggel járult hozzá az eddigi produkciókhoz, most azonban ez az összeget nem tudták a Táncpaletta szervezői rendelkezésére bocsátani.

Az új és régi szponzoroknak köszönhetően azonban a Táncpaletta című produkció nem fog elmaradni. A több mint 40 társulat, a több száz táncos lelkesedése és munkája nem fog kárba veszni. A Fővárosi Közgyűlési Bizottság, az Operaház és a többi támogató cég is jelentős mértékben hozzájárult ahhoz, hogy az este létrejöjjön, de aki pénzügyi segítségével megmentette az egész estés produkciót, az a Betonút Zrt. volt.

A Táncpaletta 1991-ben jött létre a Táncművészet folyóirat megmentésére, de hamar túlnőtt ezen a célon, és ma már Magyarország legjobb táncosainak biztosít fellépési és találkozási lehetőséget. A műsor három részből áll majd: néptánc, balett és színpadi tánc. Kaán Zsuzsa a rendezvény főszervezője szerint ez az esemény igazi hungaricum.

A sajtótájékoztató további részében a fellépő együttesek beszéltek produkcióikról. Elsőként Timár Sándor mondott pár szót a Csillagszemű táncegyüttesről, amely kalotaszegi táncokkal nyitja majd meg az estet. Száz táncos lesz majd a színpadon, köztük számos fiatal tehetség is bemutatkozik. Zsuráfszky Zoltán a Budapest Táncegyüttes koreográfusa Bartók Béla Zene húros hangszerekre, ütőkre és cselesztára készült koreográfiájáról beszélt. Ezt a produkciót már sikerrel mutatták be a Zempléni Fesztiválon, a darabban minden másodperc új és új élményt ígér. A produkció egy érdekes kísérlet arra, hogy Bartók zenéjét hogyan lehet lefordítani a tánc nyelvére. A Fáklya Horváth Művészegyüttest Kriskovics Antal mutatta be. A rítusok varázsa táncprodukciót saját gyűjtései alapján állította össze. A darab a balkán muszlimok világáról ad képet. A kompozíciót dervis tánc keretezi, melyet hitük szerint az emberiségnek ajánlanak fel a szeretet jegyében. Horváth István a Talentum tánckar és a Ronan Morgan ír Sztepptánc Együttes műsorát úgy jellemezte, mint egy dialógust az ír és a magyar néptánc között. A produkció igazi kuriózum lesz, mert a táncosok zene nélkül fognak táncolni. Mihályi Gábor a Magyar Állami Népi Együttes Naplegenda című darabjáról beszélt, amely az együttes életében egy új korszak első darabját képviseli. A színpadon 16 pár táncos fogja bemutatni a nyitóképet.

A második rész a baletté lesz. A Pécsi Balett egy modern balettett fog bemutatni öt táncos segítségével, Csajkovszkij zenéjére. A Magyar Balett produkciójáról Horváth Beatrix, az együttes menedzsere beszélt. A Magyar Balett hét táncosból és a vezetőségből áll, a társulat a debreceni balett megszűnésével jött létre. A 2006-os Táncpalettán a Spartacus című darabból a Flavia és Spartacus pas de deux-je lesz látható, és a ma élő legnagyobb koreográfus, Seregi László másik alkotása is, a Mokka. A Mokka egyik főszereplője, Bajári Levente a darabról ezt nyilatkozta: „Könnyed, kávéházi hangulata van, fűszeres, érzéki, intim hangulatú: igazi gálaszám.” Az esten a Győri Balett is fellép. Ők Sosztakovics zenéjét választották produkciójuk alapjául. A Hamlet című darabból Ophélia és Hamlet pas de deux-jét fogja látni a közönség. A darab koreográfiájáról érdemes tudni, hogy igen nehéz, kortárs tánc, spicc technikával. Jurányi Patrik a KFKI Kamarabalett-tel új produkcióval készül erre az estére. A második rész zárószáma a Magyar Nemzeti Balett Tarasz Bubly című tánca lesz. Kaán Zsuzsa szerint ennél jobb csattanója nem is lehetett volna a második blokknak. Véleménye szerint ez a darab a magyar balett egyik ágának diadala.

A harmadik rész elején ajándéksorsolásra kerül majd sor, a szponzorok részvételével. Az ajándékok nagy értékű ékszerekből, vacsorameghívásokból, ajándékutalványból állnak majd. Mindenki, aki jegyet váltott az estre, részt vesz a sorsoláson. Ezek után a Madách Musical Tánciskola adja elő a Bogármese című produkciójuk fináléját. Aztán Anna Lamboni és Alexis Fernandez produkciója következik. A táncospár 27 szeres bajnok, nyolc éve táncolnak együtt. Anna Lamboni elmondta, hogy a tánc imádata az ami, ami bennük él és azt szeretnék, hogy a tánc az egész világon ismert és elismert része legyen a kultúrának. A Tálentum Tánckar a Tálentum Tánciskola két hallgatójának immáron a világbajnoki címet is elnyert koreográfiáját mutatja be a Beshodrom zenéjére. A felejthetetlen élményeket ígérő estet a Lorigo szombathelyi együttes zárja. Jegyek 1000 és 11 000 Ft között kaphatók az ismert jegypénztárakban.