Eleonóra

Képes operakönyv

2006.11.14. 00:00

Programkereső

A Nap, Szél és Csillagok Kiadó Mozart születésének 250. évfordulójára operakönyvet adott ki. Aki ismeri a kiadót és műveit, sejtheti, hogy most is egészen sajátos alkotás került ki a kezük alól: a Don Giovanni három részből álló képeskönyve.
2b37084e-2cd7-48a9-890f-1cc09edb025c

Az első rész az opera cselekményét követi végig a 2005-ös, Kesselyák Gergely rendezte budapesti előadásokon készült felvételekkel, és Lorenzo da Pontétól, az opera szövegkönyvírójától vett idézetekkel. A fotókat Rózsa Zsuzsanna készítette. Meghökkentő dolgokra derít fényt az operafotózás: láthatóvá teszi, amit a színházban nem, vagy alig veszünk észre; az előadás legalább annyira színészi teljesítmény is, mint énekesi. Természetesen ehhez nem mindennapi szemű és kezű fotósra van szükség.

A könyv második része a Don Giovanni prágai ősbemutatóját eleveníti föl Dr. Tomislav Volek tanulmánya alapján. E részben ugyancsak különleges fotók láthatók, az egykori Don Giovanni előadások legendás díszlettervezőinek színpadterveiről. A harmadik részről csak ennyi mondaható: Érezted már, hogy semmi sem fontos, csak maga a nyers, erkölcstelen lét? Ha túlélted, gyáva vagy, mint mi mindannyian.

A pezsgő az ünneplés, az életöröm itala. Nem is illik más Don Giovannihoz. Fin ch’han dal vino - énekli az első felvonásban: a No. 11 ária Pezsgő ária néven vált ismertté. A Nap, Szél és Csillagok Kiadó azzal az ötlettel kereste meg Garamvári Vencelt, hogy a Chateau Vincent Pincészet a könyv mellé készítsen olyan pezsgőt, amely tele van életörömmel. Így lehet, hogy a magyar üzleti világban szokatlan együttműködés eredményeként megszületett a Chateau Vincent Don Giovanni száraz, minőségi pezsgő.

A pezsgő 33 hónapig érlelődött palackban. Elegáns, diszkrét illatát harmonikus zöldalmás, mandulás zamat egészíti ki. A Chateau Vincent pezsgőcsalád születésekor Garamvári Vencel arra törekedett, hogy a kifogástalan minőségű alapbor oly módon váljon pezsgővé, hogy az erjesztés és érlelés során keletkezett minden nemes illat és finom zamatanyag teljes mértékben megőrződjék benne. Ezért az erjesztés, érlelés, likőrözés abban a palackban történik, amelyben a pezsgő a fogyasztóhoz kerül. A könyvet melegen, a pezsgő fogyasztását 6 °C-ra hűtve ajánlják.

A Don Giovanni a Mozart operáiból készülő, az Operaházzal közös sorozat első alkotása: már előkészületben van a Szöktetés a szerájból című operakönyv.