Emőke

Helycserék az operaházban

2006.11.20. 00:00

Programkereső

A miniszteri biztos engedett a szakszervezetnek? Operaházi forrásból úgy értesültünk, az érdekvédelmi szervek bevonásával folyik az új kollektív szerződés előkészítése a dalszínházban.

Nemrégiben azonban távozott a modernizációért felelős és gazdasági tanácsadóként is működő Megyeri László a Magyar Állami Operaháztól. Megyeri László nemrégiben egy színházi szakfolyóiratban azzal magyarázta távozását, hogy Vass Lajos miniszteri biztos tanácsai ellenére nem száznegyvenhárom, hanem csupán kilencvennyolc közalkalmazottnak mondott fel, s ezt a döntést is halogatta. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy az új kollektív szerződés kérdésében a miniszteri biztos engedett a szakszervezet követeléseinek, amelyek Megyeri szerint ellentétben álltak azzal, hogy "átlátható szabályozás, logikus működés és racionális helyzet” alakuljon ki.

Gazdasági tanácsadóként Szabó Attilát, a Nemzeti Filharmonikusok gazdasági vezetőjét kérte fel Vass Lajos a színház miniszteri biztosa. A kiváló gazdasági szakemberrel erősödik a Magyar Állami Operaház, mondták el lapunknak operaházi forrásaink. Felröppentek olyan pletykák, miszerint Vass Lajos számos új embert hozott a leépítésekkel párhuzamosan a súlyos adósságokkal küzdő Magyar Állami Operaházba. A miniszteri biztos azonban határozottan cáfolta ezeket az értesüléseket, elmondva, nem létesült újabb státusz. A Megyeri helyébe lépő gazdasági tanácsadó mellett összesen két főt alkalmazott, egyik titkárnői, a másik pedig jogi tanácsadói munkakörben segíti a miniszteri biztosa munkáját. Vass Lajos szólt arról is, hogy várhatóan januártól további fél évig ő irányítja a dalszínházat, bár a miniszteri biztosi mandátum meghosszabbítása még hivatalosan nem történt meg. Mint megírtuk, Hiller István oktatási és kulturális miniszter a nemzetközi operaélet kiváló színházvezetőivel folytatott tárgyalásokat a közelmúltban, hogy egy általuk összeálló grémium hozzon döntést a jövőben a dalszínház új vezetőjéről.