Emőke

Bartók-ünnep Kolozsváron

2006.11.24. 00:00

Programkereső

Nagy érdeklődés és rendkívüli közönségsiker mellett zajlottak a kolozsvári Bartók-ünnep eseményei, november 17. és 19. között. Bartók mindhárom színpadi művét bemutatták.
2aa1a88c-6ec2-4b65-b928-7ee4e93b8fde

A Fából faragott királyfi érdekessége az volt, hogy szokatlan módon a Fabábut valóban bábosok jelenítették meg egy valóban fából készült ember nagyságú báb mozgatásával. A darab rendező-koreográfusa Jakab Melinda volt, főszereplői Ursu Laura és Cimpean Rares.

Juditot Molnár Mária, a Kékszakállút Szilágyi János személyesítette meg Selmeczi György újszerű, rendezésében, mely a kortárs színházi eszközök szuggesztív hatásával ért el szokatlanul nagy sikert.

A csodálatos mandarin M. Tóth Géza Budapesten már ismert számítógépes animációjával került színre, a Húsz magyar népdal Kocsis-féle zenekari változatának társaságában, Vígh Ibolya, Georgescu Mária, Daróczi Tamás és Sándor Árpád szólójával. A színpadi művek mindegyikét Selmeczi György vezényelte. Az operai eseményeket zenetudományos konferencia egészítette ki, melynek házigazdája László Ferenc zenetudós volt.