Eleonóra

Don Giovanni-koncert

2006.11.24. 00:00

Programkereső

December 11-én egy különleges eseménynek lehetnek tanúi azok, akik ellátogatnak a Művészetek Palotájába, hiszen Mozart egyik legnépszerűbb operája parádés szereposztással, koncertszerű előadásban lesz látható-hallható.

A hangversennyel kapcsolatban ma tartottak sajtótájékoztatót a nemrég felújított Barabás villában. Itt Dán Károly az Oktatási és Kulturális Minisztérium Kulturális és Oktatási Szakdiplomáciai Főosztályának vezetője, Horváth Ádám a koncertet a Strém Koncert Kft.-vel közösen szervező Vox Artis képviseletében - és mint jövőbeli Don Giovanni - szólalt fel, de jelen volt Hábetler Helga, az Oktatási és Kulturális Minisztérium Nemzetközi Szakállamtitkárságának tanácsadója is. A tájékoztató díszvendége Polgár László volt.

Horváth Ádám elmondta, hogy a decemberi koncert a Mozart-év zárásaként hangzik el, de más apropója is lesz az eseménynek: Polgár László jövőre lesz 60 éves. Ez a hangverseny egy koncertsorozat része is, hiszen tavaly A varázsfuvolát játszották, jövőre pedig a Figaro házassága kerül színre. A koncert harmadik apropója, hogy elérkezett Sir Solti György halálának 10. évfordulója. Az esemény fővédnöke Dame Valerie Solti lesz, aki jelenlétével is emeli majd az est fényét.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a műből stúdiófelvétel is készül majd, ami nagy ritkaság az opera műfajában. Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy azért mondtak le a szcenírozás lehetőségéről, mert Ferruccio Furlanetto csak így vállalta a felkérést, és mivel a felvétel elkészítése is sok erőt vesz ki az énekesekből, a koncertszerű előadás bizonyult a legjobb megoldásnak. Hozzátette, hogy Furlanetto ezzel a koncerttel búcsúzik Leporellótól: Budapesten énekli el utoljára ezt a szerepet.

d34a4558-f42e-46a9-b5cd-ceb6edf207b3

Polgár László Mozarthoz kapcsolódó, meghatározó élményeiről beszélt. Az operát 16 éves koráig nem szerette, mert egyik kedves hölgy barátnőjét férfi szerepben látta az Operaház színpadán. Aztán egy vetélkedőn nyert egy lemezt, amelyen Székely Mihály énekelte Mozart egyik operájának részleteit. Nagyon megtetszettek neki ezek a dallamok és dúdolgatta őket. Egyszer meghallotta őt egy, a házuk gangján sétáló énektanárnő. Így kezdődött.

Az énekesek között legfiatalabbként énekelte Mozart Sarastróját. Pályáját is Mozart-opera indította el igazán, az ’50-es évek közepén. Ahogy mondta, Mozart zenéjét soha nem tudja elénekelni kétszer ugyanúgy, mert valamit megmozdít benne, amitől mindig más és más lesz az előadás. Ilyen hatással van rá Bartók Kékszakállú című műve is.

Legközelebb holnap hallhatja őt a magyar közönség, hiszen Sarastróként lép majd az Operaház színpadára. Az Erkel színházban már többször, de itt még soha nem énekelte ezt a szerepet. Újságírói kérdésre elmondta, hogy mennyire fontosnak tartja a karmesterek szerepét az operák előadásánál, de sajnos most a rendezők korát éljük. Ők 90 %-ban a színáz világából jönnek, nem a zene felől közelítik meg a darabot, és CD borítókból rendeznek, nem partitúrából. Kevés a jó rendező és kevés a jó karmester is. Februárban és áprilisban ismét hazalátogat: a Walkürben és a Parsifalban fog énekelni. Dalestet adni sajnos nem lesz lehetősége.

Hábetler Helga az Oktatási és Kulturális Minisztérium Nemzetközi Szakállamtitkárságának tanácsadója felhívta Polgár László figyelmét arra, hogy természetesen születésnapja alkalmából meglepetésre is számíthat az előadás végén. Úgy látszik, ezen az estén mindenki egy hatalmas ajándékkal lesz gazdagabb…