Emőke

Polanski-musical Budapesten

2006.11.29. 00:00

Programkereső

Bécs, Stuttgart, Hamburg, New York, Varsó és Tokió után június 30-tól Budapesten a Pesti Magyar Színházban is bemutatják Roman Polanski Vámpírok bálja című filmjének színpadi változatát.

Az előadás rendezője Cornelius Baltus, a dalszövegeket Michael Kunze jegyzi, a produkció díszlet és jelmezterveit, melyeket Kentaur készített a napokban fogadta el Polanski. A musical zenei vezetője a Bécsben élő magyar származású Gabor Rivo, aki az eredeti bemutatót is vezényelte.

Úgy tűnik a Vámpírok bálja című musical az 1997-es bécsi ősbemutató után tíz évvel, jövő nyártól Budapesten is látható lesz. A produkció érdekessége, hogy ez lehet az első nagyszabású musical- vállalkozás Magyarországon, amely elhozza a nyugati nagyvárosokban tökéletesített musical játszási szisztémát és színvonalat, melyet a legtehetségesebb magyar művészekkel valósítanak meg. Az előadás producere Simon Edit lapunknak elmondta, hogy már közvetlenül a bécsi premiert követően elhatározta, hogy ezt a zenés művet mindenképpen színre viszi Budapesten.

Sikerült Roman Polanski támogatását elnyerni az ügyben. Polanskinak csupán annyi feltétele volt, hogy a színvonalas színre állítás technikai feltételeit kellett garantálni a magyar megvalósítóknak, erre a P.S Produkció, az előadási jogok kedvezményezettje ígéretet tett a rendezőnek, a jogtulajdonosoknak. Korábban több helyszín is felvetődött az előadás befogadására, végül a Pesti Magyar Színházzal sikerült megegyezni, melyhez nagyban hozzájárult Iglódi István igazgató-főrendező dícséretes hozzáállása - tette hozzá a producer.

A vezető rendező maga Polanski, a rendező pedig a holland származású Cornelius Baltus, aki az előadás stuttgarti, hamburgi és varsói változatát is jegyzi. A koreográfus az amerikai Dennis Callahan, aki szintén Polanski régi munkatársa. A zeneszerző Jim Steimann. Michael Kunze szövegkönyvét és dalszövegeit Miklós Tibor ülteti át magyarra. Simon Edit elmondta, hogy az előadás költségvetése meghaladja a nagy budapesti musical bemutatók ráfordításait. A jegyárakat 3000-tól 12000 forintig állapították meg.

- Szerencsénkre megtaláltuk az igényes zenés színházat szerető szponzorainkat, nagyon meg kell becsülnünk őket - jegyezte meg a producer, Simon Edit. Az előadás díszlettervezője Kentaur, aki többek közt Az operaház fantomja, a Volt egyszer egy csapat, a Producerek című musicalek, továbbá több sikeres hazai és külföldi musical, opera és balett díszlettervét készítette. Kentaur kérdésünkre úgy fogalmazott, a legfőbb különbség a Vámpírok bálja eddigi bemutatói látványa és a budapesti produkció díszletei között az, hogy nálunk erőteljesebb lesz a Kelet-Európai hagyomány megjelenése. A történetben fontos szereppel bíró kastély architektúrája pedig kicsit hasonlít a budapesti Parlament épületéhez. Polanski egyébként nemrégiben fogadta el Kentaur látványterveit. A P.S. Produkció azt is vállalta, hogy a jövő nyári premier időpontjára a Vámpírok bálja igényeihez bizonyos felújítási munkálatokat is elvégez a Magyar Színházban. Kicserélik például a színház fogadóterében a világítótesteket, bútorokat és a szőnyegeket. Hamarosan publikus lesz a szereplők névsora is, ősszel a jelentkezők többfordulós meghallgatáson vettek részt. Ötszáz jelentkező közül négyszázharmincat hallgattak meg és közülük végül negyvennégyet választottak ki. Annyi elárulható, hogy néhányan a Madách Színház zenés produkcióiból már ismertek, de bejutott a produkcióba egy-egy művész a Magyar Színházból, a Kecskeméti Katona József Színhából, a Győri Nemzeti Színházból,a Pannon Várszínházból, a Miskolci Nemzeti Színházból és a Kaposvári Csiky Gergely Színházból, továbbá helyet kapott a musicalben néhány szerencsés, állandó szerződéssel nem rendelkező nagyszerű énekes és táncos is. Az előadást április elejétől kezdik el próbálni az Almássy téri Szabadidőközpontban. A produkció a Magyar Színházban 2007 nyarán látható, sőt amikor a házigazda társulat téli szünetet tart, akkor is a Vámpírok bálját láthatja a közönség a Hevesi Sándor téren.