Zsuzsanna

Hivatalos thaiföldi balszerencse

2006.11.30. 00:00

Programkereső

A Bangkoki Operaház hivatalos állami fenyegetést kapott: az Ayodhya című opera bemutatója előtt közölték a zeneszerzővel, ha a hatalmon levőket balszerencse éri, azért az intézményt fogják okolni.
401d8b9c-4417-47e0-9262-d3fe26cb1a58

Somtow Sucharitkul thaiföldi származású zeneszerző, karmester és sci-fi író, a Ramayana szanszkrit eposz alapján írta művét. Az egyik jelenet egy tabu témát ábrázol a színpadon, Thotsakan démon-király halálát. Mivel ez hagyományosan balszerencsét jelent, panaszok és fenyegetések érkeztek a produkció alkotóihoz, így kénytelenek voltak átrendezni a jelenetet, a szereplő halálát nem mutatták a színpadon.

Thaiföldön az idén szeptemberben történt puccs után megalakult, a hadsereg támogatását élvező átmeneti kormány eddig is sok kritikát kapott a sajtószabadság és az állampolgári jogok megsértése miatt. A következő lépésük is ezt igazolja: a Kulturális Minisztérium a változtatások ellenére sem békélt meg az operával, új határozatuk szerint, amennyiben a produkció bármiben is sérti Thaiföld erkölcsi normáit, azonnal bezárják az intézményt.