Konrád

Komlósi Ildikó a Scala nyitóelőadásán

2006.12.06. 00:00

Programkereső

Rost Andrea után újabb magyar operaénekes lép fel a milánói Scala nyitóelőadásán. Komlósi Ildikó Amneris szerepét énekli a csütörtöki, Zeffirelli rendezte Aida-bemutatón.

A december 7-ei Aida-előadást a világhírű Franco Zeffirelli rendezi, a karmester pedig Riccardo Chailly. Az a művész, aki már húsz évesen Claudio Abbado segédkarmestere volt a Scalában, s aki az elmúlt közel három évtizedben az egyik legkeresettebb olasz karmesterré vált. Érdemes megjegyezni a jelmeztervező nevét - az olaszok esetében az ilyesmi duplán fontos -, nos, ő Maurizio Millenotti. Amúgy a Zeffirelli-féle rendezés immár ötödször kerül a Scala színpadára: először 1963-ban láthatták a rajongók a neves filmrendező értelmezésében Verdi csodálatos - 1872-ben Kairóban bemutatott - operáját.

A dupla, sőt esetenként tripla szereposztásban Aidát Violeta Urmana és Hui He énekli, Radamest Roberto Alagna és Antonello Palombi alakítja, Amonastro szerepében Carlo Guelfi és Vittorio Vitelli látható, míg Amnerist Komlósi Ildikó énekli (váltótársai Irina Makarova és Irina Mishura). A mű a december 7-ei bemutatót követően január 12-ig tizenegyszer kerül színre.

Komlósi Ildikóról közismert, hogy több nemzetközi énekverseny nyertese, Bécsben és Frankfurtban, majd 1990-től a milánói Scalában aratott emlékezetes sikereket, később a Távol-Keletet és Észak-Amerikát is meghódította, a New York-i Metropolitanben 1998-ban debütált. Rost Andrea után ő a második magyar operaénekes, aki a Scala nyitóelőadásán fellép.

6ba091b3-3868-4c68-8710-de498047270e

Komlósi Ildikó (mezzoszoprán) énekesnő Békésszentandráson született. Diplomáját 1984-ben szerezte a Zeneakadémián Ónodi Mária növendékeként, majd Londonban, illetve a milánói Scalaban képezte magát. Ugyanebben az évben szerződtette az Operaház. 1986-ban a Pavarotti-énekverseny győztese lett, majd Verdi Requiem-jében debütált Pavarotti mellett, Lorin Maazel vezényletével. Egyetlen társulatnak sem tagja, de négy-öt operaházzal folyamatos munkakapcsolatban áll, többek között a drezdai Semperoperrel és a londoni Covent Gardennel. 2006-ban José Cura mellett a Verona per l’Arena nemzetközi díjat vehette át.

A december 7-ei előadásra, amelyre Romano Prodi olasz miniszterelnök és helyettese, valamint Angela Merkel német kancellárasszony és több más, magas rangú vendég is érkezik, már nem lehet jegyet kapni - csak a jegyüzéreknél, csillagászati áron. A minden idők leglátványosabb Aida-előadásának ígérkező produkcióban a színpadon mintegy 350 szereplő lesz látható.

Az előadást követően két díszvacsorát is adnak: az egyiket a Palazzo Realeban, ahol a vendégek az 1963-as, legendás Aida-bemutatón szerepelt jelmezeket is megtekinthetik; a másikat a milánói Scala színpadán, amelyre mintegy 500 vendéget várnak.

(Az előadást a Bartók Rádió élőben közvetíti.)