Béla

Mi van a kulisszák mögött?

2006.12.06. 00:00

Programkereső

Oláh Gusztáv rendező, díszlet-és jelmeztervező, a magyar operajátszás egyik kiemelkedő alakja. 2006 decemberében lesz 50 éve annak, hogy 55 évesen, orvosi műhiba következtében meghalt Münchenben. Ebből az alkalomból kiállítást rendeznek a tiszteletére az Operaház Vörös Szalonjában és Székely Bertalan termében.
03c9480d-ec46-4f68-90ce-1a12cf3f51ee

Az Operaház – a hagyatékot őrző OSZK Színháztörténeti Tárral együttműködve – reprezentatív kiállítással kívánja felidézni a legendás rendező, díszlet- és jelmeztervező varázslatos alakját, és bemutatni hatalmas életművének legszebb – operai vonatkozású – darabjait. Oláh 35 évi munkája alatt csaknem 400 előadáshoz tervezett díszleteket és jelmezeket, az Operaház mellett a Nemzeti Színház, a Városi Színház, különböző magyarországi szabadtéri színpadok, valamint több külföldi operaház számára.

A kiállításon a tervezőművész és a rendező Oláh Gusztáv mellett igyekeznek bemutatni minél több személyes vonatkozást is, hiszen a rendkívül gazdag hagyaték erre tág lehetőséget kínál. Különös érdeklődésre tarthatnak számot a naplók, levelek, fényképek, az építészettörténeti vázlatok, a bámulatosan finom, könnyed útirajzok – és elsősorban a lenyűgöző fiatalkori vázlatkönyvek, amelyekben Oláh Gusztáv már szinte „teljes tervezői fegyverzetben” lép elénk. A kiállítás 2006 decemberétől az Operaház Vörös Szalonjában és a Székely Bertalan-teremben lesz látható.