Béla

Dráma a milánói Scalában

2006.12.12. 00:00

Programkereső

Franco Zefirelli rendezésében több mint 20 év után először mutatták be az Aidát Milánóban: a csütörtöki díszbemutatót szűnni nem akaró vastaps követte, a vasárnapi premieren azonban a közönség kíméletlenül leutasította a színpadról Roberto Alagnát.
1025d033-11b9-45a5-9b62-068a3c0805ec

Az olasz város kulturális évadjának egyik csúcspontja volt az Aida-bemutató: a 83 éves rendező grandiózus produkcióját Riccardo Chailly vezényletével egy 350 fős stáb adta elő. Zefirelli 1953 óta rendez a Scalában, akkor Rossini Olasz nő Algírban című operáját állította színpadra.

Ettől függetlenül tartott a csütörtök estétől, ugyanis a közönség gyakran direkt módon fejezi ki nemtetszését, a New York-i Metben éppen a múlt kedden fütyülték ki Placido Domingót, aki az olasz mester egy másik rendezése, a Bohémélet előadásán a Mimit alakító Anna Netrebko tempóváltását figyelmen kívül hagyva vezényelte a zenekart. A milánói díszbemutató azonban már a szünetben bravózást, a végén pedig közel negyed órás ovációt hozott.

A csütörtöki illusztris közönséggel szemben a vasárnapi bemutatón viszont már nem politikusok és színészek ültek a nézőtéren. Bár az előadás hasonlóan nagy sikert aratott, a Radamest alakító Roberto Alagnát kifütyülték. Az olasz tenor sértődötten elhagyta a színpadot, így az Amnerist játszó Komlósi Ildikónak egyedül kellett a duettet folytatnia. A zene nem állt le, és a második szereposztásból Antonello Palombi utcai ruhában beugorva énekelte Radames szerepét.