Ervin

Musical a Palotában – J. R. Brown: Volt öt évünk

2006.12.18. 00:00

Programkereső

Új műfaj felé nyit és magyarországi bemutatóval kezdi a 2007-es évet a Művészetek Palotája. A számos nagysikerű komolyzenei, jazz- és operaelőadás után január 5-én a Fesztivál Színházban Malek Andreát és Kamarás Ivánt láthatják a színpadon, akik Jason Robert Brown Volt öt évünk (The Last Five Years) című, két színészre és zenekarra komponált musicaljében lépnek fel.
6afdf8a3-d11e-4f31-8bae-6810f9c8b270

Csonka András, a Müpa vezérigazgató-helyettese a művet és az alkotókat, előadókat bemutató sajtótájékoztatón a darab magyarországi bemutatóját a musical térhódításának első lépéseként értékelte. Az intézmény a műfaj más jelentős alkotásait is színre szeretné vinni a Fesztivál Színházban.

A Volt öt évünk című musical komoly színészi és énekesi feladat elé állítja a szereplőket. Malek Andrea és Kamarás Iván személyében a rendező Böhm György olyan izgalmas személyiségeket talált, akik mindkét szempontnak tökéletesen megfelelnek. Böhm György rendező nem szokványos, nem a ma divatos McDonalds–Walt Disney vonulat látványos, monstre költségvetésű és exkluzív, magas jegyárakon „piacra dobott” újabb termékét, hanem egy ennél kevésbé idealizált cselekménnyel rendelkező, izgalmasabb, furcsább kompozíciót lát a darabban. Zöldi Gergely, aki a zenéhez igazított, az eredeti hangulatot idéző fordításával lepte meg az előadókat, megerősítette a rendezői észrevételeket. A mű a musicalek Stephen Sondheim nevével fémjelezhető irányzatához tartozik. Nem egyszerűen mulattatja, de gondolkodtatva szórakoztatja a közönséget. Ezt a zenés és a hagyományos prózai színház dramaturgiai eszközeinek alkalmazásával éri el. A történet annyira személyes és annyira mélyen érinti meg közönségét, hogy a szerző elvált felesége legszívesebben levette volna a művet a repertoárról.

A helyszín, ahol az öt esztendő felelevenedik, egy esküvői parti. A terített asztalok melletti „számozott” helyekre jegyek válthatók… A közönség soraiból sokan tehát szinte testközelből hallgathatják a hősök zenei monológjait.

Bejön egy nő. Énekelni kezd: Jamie elment, végleg elhagyta őt. Egyedül maradt. Boldogtalan. Bejön egy férfi. Most ismerkedett meg egy fantasztikus nővel: Cathy a legtökéletesebb ember, akit valaha ismert. Boldog. Aztán folytatódik a történet, váltják egymást a dalok, a jelenetek, és kiderül: a két szereplő ugyanazt a történetet meséli, csak éppen Cathy a végétől visszafelé, Jamie pedig a kezdetektől a szakításig. Szinte végig két idősíkban és térben léteznek együtt a színpadon, csak a darab közepén találkoznak, amikor a két történetszál időben és térben metszi egymást. Ez az egyetlen duettjük, a darab különben párhuzamos zenei monológok füzére. Öt év története egy órába sűrítve. Egy író karrierje fellendül, egy színésznőé döcögve halad Ohio felé. És közben szeretik egymást, küzdenek egymásért és önmagukért. Öt évük van rá. Jason Robert Brown az amerikai zenés színház leghaladóbb vonalának képviselője, sokan benne látják a kiüresedni látszó szórakoztatóipar egyik legfontosabb alternatíváját. Volt öt évünk (The Last Five Years) című darabját 2001-ben mutatták be Chicagóban, s a következő évben már New Yorkban aratott hatalmas sikert.

Malek Miklós, aki nemcsak a Brown-musical zenéjének, de a stílus, a műfaj avatott ismerője, az aprózott, bonyolult ritmikájú dallamokat a Rythm’n”Blues irányzatához sorolja, ami nehéz feladat elé állítja az előadókat. Az énekes színészek (vagy színész énekesek?) dolgát csak nehezíti, hogy nincsenek „pihentető” recitatívók a 14 dal között. Az élő hangszeres kíséretet adó, optimális létszámú ensemble (Révész Richárd – zongora, Bajka Krisztián – gitár, Vermes Gábor – basszusgitár, Bujtor Balázs – hegedű, Gaál Béla – cselló és Kaszás Péter – ütők) hangereje a szólóénekhez méretezett.

Malek Andrea több „látványmusicalben” való részvétel után most komoly megmérettetésnek tartja ezt a produkciót, ahol énekelve kell legalább olyan magas színvonalú színészi alakítást nyújtania, mint egy prózai színpadon. Számára külön élmény az élőzene jelenléte annál is inkább, mivel a tavasszal általa alapított kis együttes néhány tagja helyet kapott a muzsikusok között.

Kamarás Iván kellemes és fontos kirándulásnak tartja a végigéneklendő Volt öt évünket, mivel mindig vonzódott, érdeklődött a zene iránt. S bár volt már alkalma zenés darabokban szerepelni, egy-egy betétdal megszólaltatása egészen más kihívás, mint az, amivel itt szembesült.

Az alkotói gárdából feltétlenül meg kell még említeni Túri Erzsébet díszlet- és jelmeztervező, Nagy Katalin, a rendezői munkák segítőjének és Venekei Mariann, a színpadi mozgás „felelősének” nevét.

(2007. január 5. 20:00 (magyarországi bemutató); január 6. szombat 20:00; január 7. 16:00 és 20:00; január 8. 20:00 – Fesztivál Színház – Jason Robert Brown: Volt öt évünk (musical két színészre és zenekarra); km.: Malek Andrea (Cathy), Kamarás Iván (Jamie); fordította: Zöldi Gergely; zenei vezető: Malek Miklós; díszlet, jelmez: Túri Erzsébet; rendező: Böhm György)