Gábor, Karina, Ders

A kínai császár ma este New Yorkban

2006.12.21. 00:00

Programkereső

60 éve nem volt példa ilyesmire a New York-i Metropolitan Operában: ma este Tan Dun kínai zeneszerző fogja vezényelni Az első császár című operáját.
9862b17e-71e5-49c1-8fbb-05e2b03e2f31

Tan Dun 1973-ban hallott először nyugati klasszikus zenét, amikor Ormándy Jenő a Philadelphiai Szimfonikusokat vezényelte Pekingben Nixon elnök látogatása során. A ’80-as években már a New York-i Columbia Egyetemen tanult, miközben utcazenélésből fedezte tandíját. Míg évekig a Metnek is otthont adó Lincoln Center épülete előtt hegedült, ma este bent fog játszani: az opera eddigi legnagyobb költségvetésű, három millió dollárból, azaz több mint fél milliárd forintból készülő produkcióját fogja vezényelni.

Dun elsősorban filmzeneszerzőként ismert, Ang Lee Tigris és sárkány című filmjéhez készült kompozíciójáért Oscar- és Grammy-díjat is kapott, de számos szimfonikus művet és operát is írt. A ma esti premieren a Nagy Fal építője, Csin Si Hunag-ti életét bemutató Az első császár címszerepét Placido Domingo énekli, a Met zenekara mellett fellép egy kínai együttes is.