György

Hamupipőkék az operabálon

2007.01.08. 00:00

Programkereső

Szórakozás és társadalmi esemény, és nem mellékesen az üzleti élet találkozási pontja is az operabál. A szervezők az idén is számítanak tüntetésre, bár a bál alatt ezer adag gulyást osztanak szét a rászorulóknak.

Hatvankét éves szünet után 1996 óta rendezik meg rendszeresen az operabált, története 1886-ra nyúlik vissza. Az arisztokrácia és a pénzvilág prominensei a századforduló idején jóformán havonta tartottak operabált, hiszen egy bál a szórakozáson kívül mindig társadalmi eseménynek is számít, elősegíti az üzleti kapcsolatokat, öltözködési, étkezési, viselkedési mintául is szolgál. Bevett szokás a jótékonykodás is, az idén minimum másfél millió forintot ajánlanak fel a Heim Pál Gyermekkórház javára. A rászorulóknak pedig ezer, a Gundel Étteremben készülő gulyást osztanak szét az utcákon, a bál éjszakáján. Ennek ellenére valószínűleg újra lehet számítani a Bécsben már szokássá vált operabál elleni tüntetésre, amint az tavaly is történt. Hiszen többeket irritál az elit szórakozásának ez a mutatós és kirakati formája.

Február tizedekén az este nyitótánccal kezdődik: negyven pár táncost láthatunk. A szervezők szerint körülbelül kétezerötszázan mulatnak majd az Ybl-palotában. Nem változott a belépők ára: a legolcsóbb hatvanezer forintba kerül, ezért nem jár étkezés. Százhúszezer forintért már elfogyasztható a Gundel menüsora, 240 ezerért pedig páholyban is helyet lehet foglalni. A sztárvendég kiléte még titok, a Miss World nemzetközi szépségverseny öt döntőse viszont jelen lesz. És részt vesz a bálon öt olyan lány is, aki jelentkezett a bál Hamupipőkéjének, hozzájuk a szervezők ellátogatnak, felpróbálnak a lábukra egy cipőt, és ha illik rájuk, másodmagukkal ott lehetnek az operaházban.

Maráczi Ákos, a Budapesti Operabál Kft. ügyvezető igazgatója szerint ma már az a legfontosabb, hogy az eddigi színvonalat megőrizzék, nem kell extra újdonságokkal szolgálniuk. Most már sok a visszatérő vendég, ők az eddigi színvonalat igénylik. Korábban sokan panaszkodtak, hogy az ételek nem érkeztek melegen, a Gundel ezért évek óta hideg menüvel rukkol elő. Buday Gábor, a Gundel ügyvezető igazgatója elismeri, adódhattak problémák például abból, hogy nem csak Gundel-pincérek szolgálnak fel. Mivel nincsenek százhúszan, ilyenkor alkalmazni kell másokat is. Igyekeznek megfelelni az kívánalmaknak, és amúgy sem tartja a bál legfontosabb eseményének az étkezést, hiszen például a bécsi operabálban leginkább virslit esznek a vendégek. Ehhez képest ők igazán egyedi fogásokkal állnak elő.

Az biztos, hogy az idei operabál is a viták középpontjába kerül, de az is nyilvánvaló, hogy egy ilyen rendezvény már magától értődőn hozzátartozik minden nagyváros életéhez.