Csilla, Noémi

Bollywoodi filmrendező a párizsi operában

2007.01.10. 00:00

Programkereső

Az indiai filmipar egyik legnevesebb rendezője, Szandzsaj Líla Bhanszali a következő szezonban a Theatre du Chatelet-ben állít színpadra egy új francia operát.
7937f4a7-95d0-4146-8557-32db2ca04283

A Times of India tudósítása szerint 2008 márciusában Bhanszali rendezésében mutatnak be egy francia irodalmi mű alapján készülő operát. A Mumbaiban (korábban Bombay) működő, Bollywoodként ismert hindi filmipar operaszerű alkotásai közül Bhanszali Devdas című alkotása kiemelkedő elismertségnek örvend, a rendező szerint ez győzte meg a párizsi intézmény vezetőségét is.

A francia társulat nemrég kezdett filmrendezőket invitálni produkcióihoz, hamarosan a hongkongi Csang Ji-mu és Woody Allen is a Theatre du Chatelet vendége lesz. A tendencia más neves dalszínházaknál is nyomon követhető: a New York-i Metben decemberben éppen Csang Ji-mu rendezte Az első császár című operát, Milánóban nemrég mutatták be Zeffirelli Aidáját, de az Anthony Minghella rendezte Pillangókisasszony már 2005-ben rendkívül népszerű volt az Angol Nemzeti Operában.