Béla

Operett, Bolero, Faust

2007.01.28. 00:00

Programkereső

Közösen nyert európai uniós pályázatot a Kassai Állami Színház és a Miskolci Nemzeti Színház, ezért az idei évadban előadásokat cserél a két teátrum. A miskolciak legközelebb február 28-án játszanak Kassán, ahol operett esttel szórakoztatják majd a közönséget.
54bf13bb-9299-4ae0-9d83-4756926d96ac

Az operett csillagai – ezt a címet adták a február 28-ai, április 1-jei és május 5-ei estjüknek. Az előadásokon népszerű operettek legszebb melódiái csendülnek fel.

Ravel Boleróját március 16-án és 17-én láthatják a Miskolci Nemzeti Színház táncművészeinek feldolgozásában. A mű egy zenei kollázs része, egy dramaturgiai folyamat célja, végkifejlet. Kortárs dzsesszmuzsikába ágyazva jelenik meg, majd bújik el, hogy végül a maga lehengerlő tiszta erejével csendüljön fel, mintegy megkérdőjelezhetetlen végső igazság képpen.

Március 30-án és 31-én ismét táncjátékot láthatnak a kassaiak Faust-Prospero címmel. A két "öreg" - Faust és Prospero - rokon figurák. Faust eljut életének egy fontos pontjához: megjelenik a fiatal Mefisztó és alkut ajánl. Kölcsönadja testét Faustnak, aki így megint fiatal és hódító lehet megszerzett tudásával, ám ha azt mondja, hogy elég, nem kér többet a szerelemből és a fiatalságból, akkor Mefisztó magával viszi a pokolra. Prospero életében is nagy dolgok következnek: van egy varázskönyve és -pálcája, de nem a szerelmen töpreng a lakatlan szigeten - ahová testvére jóvoltából került -, hanem azon, hogy hogyan lehetne megbocsátani, miként lehetne rendbe tenni a dolgokat.

A két színház immár tradicionálisnak mondható együttműködése az 1950-es évek közepére nyúlik vissza, amelynek az 1956-os események kirobbanása vetett véget hosszú időre. A rendszeresebb, a mindennapi munkára is építő kapcsolat ezután csak a '70-es évek legvégén indult el, ami politikai okok miatt szintén nem teljesedhetett ki. Az együttműködés 2001-ben ismét megköttetett, deklarálva a testvérszínházi viszonyt is. Ezután megint csend következett.

A mostani együttműködés értéke a közösen benyújtott pályázat révén elnyert uniós források kulturális célú felhasználása, valamint a két nemzet színházról alkotott elképzeléseinek népszerűsítése.