Konstantin

Don Carlos - kétszer

2007.02.03. 00:00

Programkereső

Nemzetközi sztárok - Jaakko Ryhänen II. Fülöp király szerepében, Ludovit Ludha a címszerepben - és fiatal magyar operaénekesek előadásában két helyszínen, kétféle előadásban (félig szcenírozott, illetve koncertszerű) láthatja a hétvégén a nagyérdemű Verdi operáját; mindkétszer 18 órától.
e866f468-ef19-4830-bb6c-5e91df76fdb8

Izgalommal várja a közönség a szombatra és vasárnapra meghirdetett Don Carlost, az első koncertre jegyet az utolsó napokban már jóformán csak a harmadik emeletre lehetett kapni, s ez a pezsgés, érdeklődés sok mindennek köszönhető. Egyrészt a jegyzett szereplőgárdának, másrészt a közreműködő Budafoki Dohnányi Zenekarnak, a Honvéd Férfikarnak és a Budapesti Akadémiai Kórustársaságnak - és nem kevésbé Selmeczi György rendezésének. A Művészetek Palotájában nem is olyan régen, nyáron láttunk már egy remek Wagner Parsifalt félig szcenírozott, úgynevezett fesztivál stílusban; ennek is köszönhető, hogy most e műtől is sokat várunk.

Jaakko Ryhänen énekli II. Fülöp király szerepét: a finn basszusról többek közt annyit lehet tudni, hogy első fellépése a Finn Nemzeti Operaházban 1772-ben volt, s nemzetközi karrierje 1981-ben a moszkvai Bolsoj Színházban Verdi Macbeth-jében volt. Az igazi áttörést azonban 1983 hozta, amikor a Metropolitanben debütált. Az évek során fellépett Európa legtöbb városában, így Berlinben, Münchenben, a londoni Covent Gardenben, Bécsben, a milanói Scalában, több svájci városban, Párizsban, Madridban. A Don Carlos egyik kedvenc operája. Ludovit Ludháról tudható, hogy Pozsonyban végzett, de még tartottak a tanulmányai, amikor már Olaszországban turnézott. 1987-ben Prágában énekversenyt nyert, majd szerepelt Milánóban, Salzburgban, Münchenben. Állandó tagja lett a pozsonyi Nemzeti Színház opertársulatának. Japánban nagy sikerrel énekelte Rodolfo és Alfred Germont szerepét. Jelenleg a Prágai Operában énekel két darabban is: Verdi Rigolettójában és Dvorák Rusalka című operájában.

2007. február 3. 18:00 Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - Opera concertante
Verdi: Don Carlos (opera félig szcenírozott előadásban, két részben)

2007. február 4. 18:00 Zeneakadémia Nagyterem (Budapest)
Verdi: Don Carlos (opera koncertszerű előadásban, két részben)

Km.: Jaakko Ryhänen, Ludovit Ludha, Busa Tamás, Peter Lika, Szolnoki Fatime, Wiedemann Bernadett, Altorjay Tamás, Kálmán László, Cecilia Lloyd, Lukács Mónika (ének), Honvéd Férfikar (karig.: Drucker Péter), Budapesti Akadémiai Kórustársaság (karig.: Balassa Ildikó), Budafoki Dohnányi Zenekar; vez.: Hollerung Gábor; rend.: Selmeczi György