Benedek

Elhunyt Gian Carlo Menotti

2007.02.06. 00:00

Programkereső

A XX. század egyik legkiemelkedőbb operaszerzője 95 éves korában hunyt el Monacóban. Menotti zeneszerzőként, szövegíróként, rendezőként, tanárként és impresszárióként is meghatározó jelentőségű volt, műveit nem csak az operaházak, de a rádiók és a televíziók, sőt a musicalszínházak közönsége is megismerhette.
3e894fa5-0ccd-4972-a6e3-88fadea38392

Gian Carlo Menotti a Luganóhoz közeli Cadeglianóban született 1911-ben. Már gyerekkorában dalokat írt, 1923-tól a milánói konzervatóriumban tanult, majd a philadephiai Curtis Institute növendéke lett. 25 éves volt, amikor bemutatták első operáját, az egyfelvonásos Amelia al ballo (Amelia bálba megy) című művet, amelynek librettóját is ő írta. Az előadás óriási siker volt, hamarosan a New York-i Metropolitan Opera is műsorára tűzte a produkciót. A következő években a rádió hullámait is meghódította, A médium című operája pedig nemzetközi elismertséget hozott Menottinak. A mű premierjére a Columbia Egyetem színházában került sor, majd a Broadway, a londoni West End és a párizsi Théâtre de la Renaissance színházai következtek.

1958-ban operafesztivált alapított Festival dei Due Mondi (Két világ fesztiválja) néven, amelyekre nyaranta az olaszországi Spoletóban és az amerikai Charlestonban kerül sor. A zeneszerző operái és balettzenéi a milánói Scala, a New York City Opera, a Met és a Covent Garden közönsége előtt sem ismeretlenek, de a kritikusok is számos elismeréssel jutalmazták munkásságát, többek közt két Pulitzer-Díjjal és egy Peabody-Díjjal.