Konstantin

Premier Eisemann melódiákkal

2007.02.23. 00:00

Programkereső

Miskolcon új darabot játszanak a Nemzeti Színházban, a ma is egyik legnépszerűbb vígjátékunk Vajda Anikó és Vajda Katalin által készített színpadi változatát. A Hippolyt, a lakáj rendezője Balikó Tamás.
338fcbef-5096-44a0-ab1d-8b0c47420445

Kispolgári miliő, nagypolgári arisztokrata allűrökkel - örök vígjátéki téma. A darab majd évszázados alapkérdése ma is alapkérdés. Mitől polgár a polgár? Schneiderné a család társadalmi felemelkedését Hippolyt, a lakáj alkalmazásától reméli. Hippolyt azonban alapjaiban dúlja fel hagyományaikat, szokásaikat és magánéletüket. A hálás darabot a február 23-i bemutatót követően meglehetősen sokszor adják elő. S borítékolni lehet a sikert, miként azt is, hogy a színészek szeretik majd a darabot. Persze, mindenkinek van bőven előképe a műről. A filmet, amely 1931-ben készült, s a második magyar hangosfilm volt, aligha van ember, aki nem látta (többször is). A film színpadi változata - a már ismert humoros helyzetek és mondatok újrahangszerelésével - könnyed, szórakoztató kikapcsolódást ígér. S ehhez csak hozzátesznek Eisemann Mihály, DeFries Károly és Márkus Alfréd melódiái. A karmesteri pálcát Philippe de Chalendar zenei vezető, illetve Regős Zsolt veszi magához, a főbb szerepekben Molnár Erik (Hippolyt), Bakai László (Schneider Mátyás) és Müller Júlia (Aranka) játszik.

(2007. február 23. 19:00 Nemzeti Színház - Nagyszínház (Miskolc) - Hippolyt, a lakáj - zenés játék három részben - Bemutató-bérlet)