Zsuzsanna

Kisvárosi Lady Macbeth, plusz egy bemutató

2007.02.26. 00:00

Programkereső

Két évvel ezelőtt a Sosztakovics opera eléggé felkavarta a kedélyeket, a Fidelio Fórum rovatán is sok bejegyzés született. Vajon most mi történik, amikor márciusban öt előadás erejéig újra az Operaház színpadán a Vidnyánszky rendezte mű?

Márciusban érdemes lesz Operába menni, hiszen ott ez a Vidnyánszy Attila által rendezett Kisvárosi Lady Macbeth, amelyben - énekesek, zenekar, karmester - mindenki nagyot alakíthat. A Katyerina Izmajlova tragikus történetét elbeszélő Sosztakovics opera kiváló, a rendezés meg a Jenufához hasonlóan elgondolkodtató, sokak szerint ragyogó. Akik éneklik, sokban megegyeznek a korábbiakkal, Bátori Éva például, aki a napokban remekelt épp az André Chénier premierjén, illetve Berczelly István, akit sokan külön is dícsértek 2005-ben. Új beálló viszont Fülöp Zsuzsanna, aki a főszerepet énekli a második szereposztásban. Az előadások március 10-én, 16-án, 18-án, 21-én és 25-én lesznek, valamennyit Kovács János vezényli (szemben a korábbival, amikor Héja Domonkos is dirigált).

826b959f-36d9-413b-9284-20640f1a6711

Ami viszont teljesen új, az a március 23-án bemutatásra kerülő balett, az Elfújta a szél. Dvorak zenéjére Pártay Lilla készített koreográfiát. A díszletet Kézdy Lóránt, a jelmezeket Schäffer Judit tervezte, az előadásokat pedig Medveczky Ádám dirigálja. A főbb szerepeket Popova Aleszja és Tsygankova Anna, Cserta József és Oláh Zoltán, Volf Katalin és Radina Dace, valamint ifj. Nagy Zoltán és Bajári Levente táncolják. A történetet pedig aligha van, aki ne ismerné, hiszen Margaret Mitchell Pulitzer-díjas regényéből már 1939-ben olyan film készült, amely mondhatni világsiker lett (mellesleg George Cukor is a rendezők közt volt). A szerelmi háromszög tagjai: Scarlett Q'Hara, Észak-Georgia ünnepelt ifjú hölgye, Rhett Butler, nagyvilági üzletember és az örökké álmodozó Ashley Wilkes. Közben kitör a kontinens történelmét átalakító amerikai polgárháború, amely a főhősök életére is hatással van… A balett márciusban a premieren kívül 24-én és 30-án látható.