Alfréd

Morricone kiindulópontja

2007.02.26. 00:00

Programkereső

Az Oscar gálán életművéért kapott díjat Ennio Morricone. Közel fél évszázados karrierje során ötször jelölték, az elismerésre azonban tegnap estig várnia kellett.

Az elismerés nem lepte meg a közönséget, hiszen korábban már bejelentették a jelölést, inkább az volt különös, hogy a Golden Globe, Grammy és számtalan más díjak sorából eddig hiányzott az Oscar. Morricone anyanyelvén köszönte meg a díjat, úgy fogalmazott, nem célállomásnak, hanem kiindulópontnak tekinti azt. A 78 éves olasz komponista továbbra is teljes elkötelezettséggel kíván dolgozni.

A magyaroknak nem sikerült a legjobban a gála, hiszen sem a Fekete Dália című film fényképezéséért jelölt Zsigmond Vilmos, sem az animációs rövid filmek között jelölt M. Tóth Géza rendezte Maestro nem nyert, bár a jelölés önmagában is kiemelkedő elismerést jelent.

A legjobb filmzenéért járó aranyszobrot az argentin Gustavo Santaolalla kapta, aki a 2005-ös Brokeback Mountain után ezúttal a Babel című az amerikai-mexikói filmmel nyerte el második Oscarját. A legjobb dal díjának Melissa Ethelridge örülhetett, I need to Wake Up (Fell kell ébrednem) című szerzeménye Al Gore legjobb dokumentumfilmért díjazott, a klímaváltozásról szóló alkotásában, a Kellemetlen igazságban hallható.