Dezső

Menesztik a pécsi operatagozat zeneigazgatóját

2007.03.09. 00:00

Programkereső

Bár az operatagozatból senkit sem bocsátanak el, a Pécsi Nemzeti Színház Operatagozatának zeneigazgatóját az évad végén anyagi okokra hivatkozva menesztik.

A direktor felajánlotta Somos János Csabának, hogy a következő idényben még dirigálhatja a közönség és a kritikusok országos elismerését is kiváltott Traviata című darabot, de a zeneigazgató még nem tudja, elvállalja-e a megbízást. A baranyai megyeszékhely önkormányzatának közgyűlése a megszorító intézkedések részeként februárban a színház alapító okiratának módosítására készült. Ez egyben a 47 éves operatagozat működésének végét jelenthette volna, ezért Somos János Csaba akkor a sajtóhoz fordult. A kérdés azóta lekerült a napirendről és Tasnádi Péter polgármester bejelentette: a tagozatot nem szüntetik meg.

69858024-0ac7-4c00-9250-ee3d0c81a7de

A zeneigazgató akkor a tervezett lépéssel kapcsolatban közölte, vidéken mindössze négy színház működtet operatagozatot, ezért bármelyik ellehetetlenítése katasztrofális kulturális következményekkel járhat az adott régió, és az ország egészére nézve. Véleménye szerint Pécs esetében a lépés a város nemzetközi megítélésén is ronthat, hiszen a baranyai megyeszékhely 2010-ben Európa egyik kulturális fővárosa lesz. A tagozat megszüntetése "olyan szégyen lenne, amit a város nem engedhet meg magának, és ebből egyenesen következik, hogy le kellene mondania a megtisztelő kulturális fővárosi címről. A pécsi operajátszás önmagában olyan érték, melyet őrizni, ápolni kötelességünk. Az eltelt mintegy fél évszázad alatt a város felejthetetlen előadásokkal gazdagodott, a tagozat az egész dél-dunántúli régió számára tette elérhetővé az operát." - közölte a zeneigazgató.

A pécsi önkormányzat közelmúltban elfogadott büdzséjében költségtakarékossági okokból az idén négyszáz, ebből száz kulturális intézményi állás megszüntetése szerepel. A megszorítások a legjobban a színházat érintik, ahol huszonhat álláshely szűnne meg. Elbocsátások várhatóak még a Pannon Filharmonikusoknál, a Bóbita Bábszínháznál, a Pécsi Horvát Színháznál, a Pécsi Ifjúsági Központnál és a városi könyvtárnál is.