Hella

Kékszakállú herceg Marton Évával

2007.03.12. 00:00

Programkereső

Az Alma Mater hangversenysorozat keretében 2007. március 25-én a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Szimfonikus Zenekarának tolmácsolásában egy igazi kihívást jelentő mű, Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című egyfelvonásos operája hallható. Játsszon a Fidelióval és nyerjen két jegyet a koncertre!
6413f390-5cb3-41c3-a443-a8bcbd57c74a

Nem mindennapi előadás részesei lehetnek a Zeneakadémia Alma Mater koncertsorozat soron következő előadásának nézői. Bartók Béla születésének évfordulóján, március 25-én a zeneszerző remekműve, A kékszakállú herceg vára című egyfelvonásos opera csendül fel a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Szimfonikus Zenekara előadásában. Juditot Marton Éva világhírű operaénekes, a magánének tanszék vezetője énekli, a Kékszakállú szerepében pedig a Magyar Állami Operaház művésze, Palerdi András lesz hallható, a karmester Kovács László lesz.

Marton Éva a koncert kapcsán elmondta: „Nagyon sok szép emlék, élmény fűz ehhez a darabhoz, Judit szerepe mind közül az egyik legkedvesebb számomra. Annak idején ebből a darabból államvizsgáztam, és azóta számos helyszínen – koncert vagy színpadi előadás formájában – adhattam elő. Az egyik legemlékezetesebb élményem a milanói Scala fennállásának 200 éves évfordulóján a Kékszakállú premierje 1978-ban, ahol partnerem Melis György volt, az előadást Pressburger György rendezte és Peskó Zoltán dirigált. Bartók zenéje közel áll hozzám, tiszta és transzparens, ebben a darabban a férfi-nő kapcsolat örök problémája tárul elénk. Ez a koncert is lehetőséget ad arra, hogy a Zeneakadémia hallgatóiból álló zenekar tagjai megismerjék a „Bartóki világot”, s egy életre szóló élménnyel gazdagodjanak az előadás során. Fontos kezdeményezésnek tartom az Alma Mater koncerteket, hiszen ezek az előadások alkalmat adnak a hallgatókkal közös munkára, a fiatal tehetségek bemutatására. A március 25-i előadáson partnerem Palerdi András lesz, a karmester pedig Kovács László.”

A hangverseny alatt a mű egyedi érzésvilágát, hangulatát különleges vetítés teszi még átélhetőbbé: a színpadon elhelyezett kivetítőkön a mű keletkezésének idejéből származó magyar festmények lesznek láthatóak.

Kérdésünk: Hány éve és hol született Bartók Béla? (Kérjük, válaszát ne foglalja mondatba! A válasz mezőbe egy számot és egy helységnevet írjon!)

Amennyiben a helyes választ az alábbi időpontig elküldi nekünk, sorsoláson vesz részt, amelyen öt megfejtőnk két jegyet nyer a koncertre.