Júlia, Rita

Ősbemutató az Operában: Elfújta a szél

2007.03.16. 00:00

Programkereső

Margaret Mitchell regénye az 1939-ben forgatott amerikai filmnek köszönhetően lett világhírű. Azóta a franciák írtak belőle egy musicalt is Autant en emporte le vent címmel. Most Magyarországon egy újabb műfajhoz nyúlnak: a baletthez.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében bemutatandó balett zenéjének gerincét Antonin Dvořak művei adják, megszólal például a IX. (Új világ) szimfónia, a VIII. szimfónia 3. és 4. tétele, az Othello-nyitány, a Ciprusok, és a Csellóverseny 1. és 2. tétele.

A zenei anyagot Medveczky Ádám dolgozta át. "Miért éppen Dvořak? Erre a kérdésre magától értetődően a história adja a választ. A szláv romantika nagyszerű mestere három évet töltött Amerikában, egy New Yorkban működő zenei intézet vezetőjeként, ahol zeneszerzést tanított. Miközben az európai zenei kultúrát oktatta, művészete magába szívta az ottani hatásokat. A néger zene ritmusa és egzotikus dallamvilága, az indián melódiák lágy, nosztalgikus hangvétele mind helyet kapott az ekkor írt művekben. Szerzőnk mindvégig megőrizte eredetiségét; nem idéz konkrét dallamokat, csak a stílust vette át. A folklór-imitálás mellett helyet kap – például az Új Világ- szimfóniában – a küzdelem, egy idegen világ harsány invokációja. Ennek ellentéte egy másik, de szintén Amerikában komponált kamarazenei alkotás, az F-dúr vonósnégyes, amelynek az utókor (minden tudományos megalapozottság nélkül) a 'Néger kvartett' nevet adta. Talán megkapóan kedves játékossága, ritmusa, és virtuozitása késztet erre az asszociációra. Dvořak zenéjének eleven ritmikussága – az amerikai hatásoktól függetlenül is – kiváló alap a táncra; kifejezésének sokrétűsége pedig minden jellemet és szituációt képes illusztrálni."

751143a5-e1fb-48f2-a526-0d57715fc01d

A librettót a regény nyomán Pártay Lilla írta, aki egyben a balett-előadás koreográfusa is. "Rám a regény volt nagy hatással. Abból ugyanis olyan dolgokat is megkap az ember, amit a film esetleg kihagy. Például azokat a lélektani pillanatokat, amelyek alkalmasak arra, hogy táncban kifejezzük őket. A tánc ugyanis nem próza, itt nagyon sok érzelmi dolgot lehet kifejezni, amelyek sejtetnek valamit, ami nincs szavakban kimondva. Víziók, áttűnések, összemosások vannak, ez kedvez az én filmszerű koreografálásomnak. Nálam az egyik dolog utal a másikra, nem is akartam ezt a témát tradicionálisan feldolgozni, inkább lendületben próbáltam megvalósítani az elképzelésemet. Meg fogják érteni a mű lényegét azok is, akik a történettel csak a balett-színpadon találkoznak először. Úgy csináltam meg."

(2007. március 23-24., 19:00 Magyar Állami Operaház (Budapest) Dvorák-Pártay: Elfújta a szél (balett) – ősbemutató; km.: Amadinda ütőegyüttes)