Eszter, Eliza

A Queen-re emlékeznek ma Bécsben

2007.03.23. 00:00

Programkereső

Ben van Cauwenbergh belga koreográfus Hommage a Queen című darabját tűzte műsorára a bécsi Volksoper. A zenetörténelem húsz évét felölelő produkció klasszikus balett és kíméletlen rockszólamok sajátos keverékét kínálja.
48537756-0f82-49e0-9c2d-a1c99cb15918

Már a nézőt fogadó látvány is sokat sejtet: a színpad felett, gyönyörű hermelinpaláston hatalmas korona lebeg, majd az angol himnusz dallamára - Brian May feldolgozásában – arany betűkkel feltűnik a Queen felirat. Aztán a palást lehullik és Patrik Hullmann szólójával, a "We will rock you"-val kezdetét veszi a show. A Bécsi Állami Operaház és a Volksoper tánckara a zenetörténelem húsz évén kalauzolja át a nézőket: modern mozdulatsorok keverednek a klasszikus balett elemeivel, virtuóz szólók és pas de deux-ok váltják a tánckar energiától kirobbanó fellépéseit.

A történet szerelemről és bánatról, a Rock and Roll aranykoráról és az élettől való lassú búcsúzásról szól; felvillan benne krimibe illő izgalom, humor, groteszk és egy kis bolondéria is. Ben van Cauwenberghet 2004-ben ihlették meg a Queen dalai, a Hommage a Queen létrehozásában Dimitrij Szimkin működött közre. Van Cauwenbergh célja az volt, hogy a táncba is átültesse a Queen-dalok vitalitását és magával ragadó erejüket. Mindezt Freddie Mercury ars poeticája szellemében: mindent a közönség szórakoztatásáért. A "Hommage a Queen" a tavasz folyamán összesen öt alkalommal, március 23. és 26-án, április 11-én, május 20-án valamint június 14-én látható a Volksoperben.