Konstantin

Háromszori koccintás az Operában

2007.03.28. 00:00

Programkereső

Ünnepi házi események sorának adott otthont a Magyar Állami Operaház. Március 22-én Békés András címzetes főrendező urat köszöntötték 80. születésnapján. E hét elején pedig előbb a március 15-én kitüntetetteknek, és B. Nagy Jánosnak gratuláltak a Kossuth-díja mellett immár a Mesterművész címéhez. Kedden pedig Bándi János kapta az idei Székely-plakett díjat.
85a181ca-5299-4f66-ba71-2d7e77fd1c1c

Haladjunk időrendben. És persze ismételjünk, hiszen jó év volt ez elismerés szempontjából az Operának. 2007. március 15-én a ház művészei közül tízen vehettek át állami kitüntetést. Kossuth-díjat kapott B. Nagy János tenorista, Nádasdy Kálmán-díjat Boschán Daisy rendező. Macher Szilárd balettművészt és Kun Attila balettművész, koreográfust Harangozó Gyula-díjjal jutalmazták. Zempléni Mária operaénekesnő a Magyar Köztársaság Kiváló Művésze, Berkes János művész úr a Magyar Köztársaság Érdemes művésze lett. Takács Klára operaénekes a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét, Sass Sylvia operaénekes a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét, Fülöp Attila operaénekes a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét, a női jelmezműhely vezetője, Auerné Pádár Erzsébet pedig a Magyar Köztársaság Bronz Érdemkeresztjét vehette át.

2007. március 26-án 14 órakor az Operaház főigazgatói szobájában köszöntötték őket újfent, s ekkor kapta meg B. Nagy János a Mesterművész címet. Másnap, ugyanitt a Székely-plakett került új kézbe, Bándi János művész úr kapta. Ami pedig a főrendező úr 80. születésnapját illeti, bizony a meghatottságtól csillogtak a szemek, de sok volt a derű, a nevetés, a sztorizás is. És ahogy az illik, torta, tüzijáték, pezsgő - és a pályatársak jó szava, apróbb-nagyobb ajándéka járt a debreceni születésű, s a prózai színházakban, musicalekben, operettekben, sőt a televíziózásban is otthonosan mozgó főrendezőnek.

A kétszeres Kossuth-díjas operaénekes, kiváló művész, Székely Mihály nevét viselő díjat 44. alkalommal ítélték oda, először 1964. március 22-én, a művész halálának első évfordulóján adták ki. A plakettet a Fészek Művészklub és a Magyar Állami Operaház Alapítványa adományozza. Az idén tehát Bándi János kapta (tavaly a 2006-ban elhunyt Gregor József volt a díjazott, s ezt külön is kiemelte Bándi most, amikor átvette a díjat, mármint hogy mekkora elismerés ilyen nagy művész után következni). Az énekes az elmúlt időszakban majd tucatszor énekelte Otellót Linzben. Budapesten pedig a következő napokban a Turandot Kalafjaként hallható. Pályafutása során eleinte lírai tenor szerepeket énekelt, mint például Tamino, Don Ottavio, Ferrando, Belmonte, Ernesto, Werther, Almaviva gróf, Edgardo, Lenszkij, Fenton, A mantuai herceg, Alfréd, Des Grieux. Később a sok gyakorlástól is súlyosabbá vált a hangja, ezért szerepkört váltott. Mai repertoárján hőstenor-szólamok szerepelnek.