Júlia, Rita

Két új zenetörténeti kiadvány

2007.03.30. 00:00

Programkereső

Két, zenetörténeti szempontból jelentős kiadványt mutattak be Sólyom László köztársasági elnök és Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnökének jelenlétében hétfőn Budapesten.

Erkel Ferenc Hunyadi László című operájának partitúrájának kritikai kiadása jelent meg az MTA Zenetudományi Intézete (ZTI), az Országos Széchényi Könyvtár, valamint a Rózsavölgyi és Társa Kiadó jóvoltából. Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című operája kéziratának hasonmását az MTA ZTI Bartók Archívuma és a Balassi Kiadó adta ki.

Tallián Tibor, az MTA ZTI igazgatója elmondta, Erkel kéziratai és a színlapok tanúsága szerint a Hunyadi László a Nemzeti Színházban tartott 1844-es ősbemutató után – még a szerző életében – sokat változott. Csak egy évvel később írta a zeneszerző az opera nyitányát, valamint 1850-ben komponálta Gara Mária áriáját Hollósy Kornélia, a "magyar csalogány", és Szilágyi Erzsébet-áriáját a francia, de magyarul éneklő Anne de La Grange számára.

72860296-b4cd-47c8-90f1-465a1aa26c5c

A kékszakállú herceg várának kéziratában kimutatható változásokról Vikárius László, a Bartók Archívum vezetője beszélt. A hasonmás kiadásban Bartók Béla kézírása mellett a zeneszerző első felesége, Ziegler Márta által készített másolat látható. Az Universal Kiadó felkérésére Kodályné Schlesinger Emma készítette el a szöveg német fordítását. A kéziratos fogalmazványban néhány, eddig nem, vagy kevéssé ismert fotót is bemutatnak, Pásztory Ditta, Bartók második feleségének hagyatékból.

A bemutatón a zenei illusztrációkat Kertesi Ingrid, Xavier Rivadaneira, Prunyi Ilona és Rácz János, továbbá Meláth Andrea, Fried Péter és Oberfrank Péter adta elő.