Júlia, Rita

Frenák Pál - TRA-CE a MU Színházban

2007.04.08. 00:00

Programkereső

Április 13-14-15-én ismét látható a MU Színházban Frenák Pál Társulatának a Budapesti Őszi Fesztiválon bemutatott darabja.
076bc43f-c8a8-43dd-b1e2-1c64d42ed166

Négyzet alakú plató a színpadon: tér a térben. Kék szín vetül rá: akár medence is lehetne. Egyetlen szólista: békalábakkal, úszószemüvegben. Ezek a külsőségei Frenák Pál legújabb – Várnagy Kristófra megálmodott – estjének. A TRA-CE címet viselő kamaradarab a koreográfus, az előadó, a zeneszerző és egy videóművész szoros alkotóközösségének gyümölcse: az ember négy, egymástól független, de átjárható én-állapotát ábrázolja a lélek legkülönbözőbb rezdüléseire érzékenyen nyitott Frenák meggyőződése szerint.

Az ÉN négy arca: az ösztönös, az önmagára ironikusan reflektáló, a transzban lévő és a tudatos minduntalan keresi identitását, hol teljesen belemerül a szerepébe, hol a határait keresi, és kilép annak keretei közül. Az önazonosság keresésének kínjait groteszk ábrázolásmóddal könnyeddé, játékossá oldja Frenák ebben a meglepően visszafogott, a belsőt, a lelki tartalmak mélyét vizsgáló koreográfiában.

A használt tér sajátos kialakítása, Várnagy Kristóf játékának intimitása, a táncos tartós közelsége teszi igazán vallomásossá e szólót. A Párizsban és Budapesten élő s alkotó koreográfus-táncművész újabb, (egy) személyes, vallomásos hangvételű produkcióját új felfedezettje tolmácsolja. Az előadó alkotó-partnere a TRA-CE videóanyagát jegyző Nemes Viktor, az est zeneszerzője pedig a francia Fabrice Planquette. A jelmez és fényterv egyaránt a koreográfus nevéhez fűződik.

(2007. április 13., 14., 15.; 20:00 MU Színház (Budapest) - TRA-CE - Frenák Pál Társulata; km.: Várnagy Kristóf)