Bernadett

A hét portéja: Kathleen Ferrier

2007.04.16. 00:00

Programkereső

A XX. század angol énekesnőinek egyik legnagyobbja, Kathleen Ferrier tragikusan rövid életpályát futott be. Különlegesen mély és meleg tónusú alt hangja tette művészetét megismételhetetlenné.
21d17d5d-41e0-41d2-ac5c-477cf28fd080

1912. április 22-én látta meg a napvilágot Higher Waltonban, Lancashire-ben. Gyermekként zongoraművészi pályára készült, de emellett ének-tanulmányokat is folytatott. 20-as évei közepén járt, amikor részt vett a Carlisle Fesztiválon 1937-ben, és mind ének, mind pedig zongora kategóriában első díjat nyert. Ekkor született meg benne a végső elhatározás, a kettő közül az éneklést választja.

A következő időszakban ennek megfelelően J. E. Hutchinsonnál, majd Roy Hendersonnál képezte magát tovább Londonban. A II. világháború alatt Ferrier első sorban koncert-énekesnőként turnézott szerte az Egyesült Királyságban. A londoni Bach Kórus tagjaként és alt szólistájaként szerepelt Händel Messiásának előadásán a Westminster apátságban 1943-ban.

Az operaszínpadhoz Benjamin Britten nyomán került közel a szerző kamaraoperájának, a The Rape of Lucretiának bemutatója kapcsán. A premiert Glyndebourne-ben tartották 1946. július 12-én, a darabot aztán Anglia számos nagyvárosában is előadták. Egy lemezfelvétel is készült az opera legfontosabb részleteiről a komponista vezényletével. Britten később a no. 2 Canticle című művéhez alt szólamot írt Kathleen számára.

Az amerikai kontinensen Ferrier először Mahler Das Lied von der Erde-jével lépett fel. Ezen a bizonyos bemutatkozó koncerten a New Yorki Filharmonikus Zenekart Bruno Walter vezényelte, a produkciót később lemezre is rögzítették. Walter az énekesnő korrepetitoraként is dolgozott, Kathleen ugyanis sok dalestet adott Edinburgh-ban és Londonban. 1953-ban a Covent Garden Opera kizárólag az ő számára vitte színre Gluck Orfeo ed Euridice-jét, mivel Ferrier egészen mély hangja tökéletesen illett Orfeo szerepéhez. A tervezett négy előadásból azonban a művésznő már csak kettőt tudott végigénekelni rákos betegsége miatt. Ezek voltak utolsó fellépései. 1953. október 8-án hunyt el Londonban.