Zita, Mariann

Majdnem üzembiztos előadás

2007.04.25. 00:00

Programkereső

Willy Russell musicaljét, a Vértestvéreket 1981 novemberében mutatta be egy félprofi társulat egy liverpooli középiskolában. A szerző a következő évet műve teljes átírásának szentelte, ennek köszönhetően került a darab a Liverpool Playhouse, a West End-i Lyric, majd a Broadway-n található Music Box Theater színpadára.

Vadász Gábor és Gulyás Attila

A gazdag nőnek, Mrs. Lyons-nak nem lehet gyereke, míg bejárónőjére, a szegény asszonyra ha ránéznek, már teherbe esik. Mrs. Johnstone ezúttal épp ikreket vár. Emberbarátságból és azért, mert legalább az egyik gyerekének jót akar, belemegy az egyezségbe: az egyik babát megkapja Mrs. Lyons. Növekszenek a fiúk, Eddie és Mickey, és hiába az eltérő családi háttér, barátságot kötnek a grundon. Az őszinte gyermekek elárulják otthon a játszásiból kötött, életre szóló vértestvérség titkát. Természetesen a két anya, anélkül, hogy a titkot elárulná, eltiltja őket a találkozástól. De amit tiltanak, azt csakazértis megteszik a kamaszok…

A gyerekkornak vége, a tizenévesek hormonjai mozgolódnak. A játszótéri haver, Linda nővé cseperedik, és Mickey-t választja. Összeházasodnak, jönnek a gyerekek, a korabeli gazdasági helyzetre történő utalásként Mickey elveszíti állását. Karácsony előtt, pénzért, bevállalja, hogy figyelőként segít egy rablást, amely gyilkosságba torkollik. Bár ő a gyilkosságban nem vesz részt, letartóztatják, és éveket tölt börtönben. A teljes idegösszeomlástól csak a marékszámra szedett nyugtatók mentik meg. A büntetés lejárta után egy paranoiás emberi roncsot kap vissza Linda. A fiatalasszony a régi baráthoz, Eddie-hez fordul segítségért. Mickey félreérti a helyzetet, és a nyomasztó börtönévek alatt városi tanácsosi rangba emelkedő Eddie-t üldözni kezdi. Egy politikai rendezvényen találja meg, ahol a tanácsos úr éppen beszédet tart. Mickey elméje annyira elborul, hogy hezitálás nélkül rántja elő és süti el pisztolyát. Hiába rohant utána anyja, Mrs. Johnstone, hogy lecsillapítsa, a titokról túl későn lebben fel a fátyol, és a rendőrök lelövik Mickey-t.

Annyi izgalom és fordulat van ebben a mágikus-mitikus utalásokkal megspékelt történetben, mint egy dél-amerikai szappanoperában. Talán azért, hogy ez mélyebb jelentésrétegekkel gazdagodjon, a narrátor (Szomor György) öltönyének hátára a jin és jang emblémája kerül. A darab ennek ellenére leginkább a pubertáskori problémákat, a pattanásokat és a fiú-lány kapcsolatot érinti, az anya, Mrs. Johnstone tragédiája kevés hangsúlyt kap. Pedig Lapis Erika bírná hanggal és tehetséggel.


Részlet az előadásból

A darab nagy része alatt a két fiú kiskamasz és tinédzser korú, ennek következtében lehet Mickey és Eddie alakítója bármennyire fiatal színész, belekényszerülnek abba, hogy sztereotípiákat játsszanak. Vadász Gábor és Gulyás Attila, teljesen érthetően, nem a mórikálós, rövidnadrágos-térdzoknis, hanem a huszonéves karaktereket érzik inkább magukénak. Paczuk Gabi kezdetben két számmal nagyobb pólót, majd fenékre feszülő rövid szoknyát és domborulatokat kiemelő topot hord. A színésznőnek mindkét szerep jól áll.

A popos dallamok a hetvenes évek végét-nyolcvanas évek elejét idézik. Hiába a retrohullám, mégis avíttnak, unalmasnak hallatszanak. Az egyetlen kivétel a cinikusan bánatos Marilyn Monroe, amely többször is felhangzik a darabban. Lapis Erika elegánsan és jól énekel, az általa alakított asszonynak ereje, tartása van. A Lyons házaspárt alakító Komáromi Anett és Máté Krisztián tehetős, de a bensőséges érzelmeket nem ismerő embereket mutat. Kifejező mozdulat, ahogyan az apa szeretetből gépiesen vállon veregeti fiát.

A színpad gyakorlatilag üres, néhány mozgatható falelem és fémtraverz segítségével alakítja a teret Székely László. A babakocsi és Papp Janó jelmezei egyértelműen a musical keletkezésének éveit idézik. (Ebből a világból és korszakból viszont feltűnően kilóg Sammy – Csomós Lajos – Kurt Cobaint ábrázoló pólója. És nem lehet elmenni amellett sem, hogy a csoportos szereplő lányok általában nem a számukra legelőnyösebb ruhákat kapják.) Király Attila koreográfiái nem tűnnek bonyolultnak, de látványosak. Az előadásról a számos fényezési hiba és a több alkalommal, leginkább Szomor Györgyöt érintően csődöt mondó mikroportok miatt ennél mélyrehatóbb elemzés sajnos nem nagyon adható.

(2007. április 22. 19:00, Thália Színház (Budapest) - Willy Russell: Vértestvérek – a Békéscsabai Jókai Színház vendégjátéka a Vidéki Színházak Találkozóján; fordító: Békés Pál, dalszövegszerző: Fodor Ákos; Narrátor: Szomor György, Mrs. Johnstone: Lapis Erika, Mrs. Lyons: Komáromi Anett, Mr. Lyons: Máté Krisztián, Edward: Gulyás Attila, Mickey: Vadász Gábor, Linda: Paczuk Gabi, Sammy: Csomós Lajos; díszlettervező: Székely László; jelmeztervező: Papp Janó; zenei rendező: Szomor György; dramaturg: Vörös Róbert; koreográfus-rendező: Király Attila)