Gertrúd, Patrik

Szent Johanna

2007.05.23. 00:00

Programkereső

Giuseppe Verdi Szent Johanna című operáját június 15-én mutatják be - de játsszák június 18-án is - az Olasz Kultúrintézetben, koncertszerű előadás formájában. A Verdi-művet Magyarországon 1979-ben láthatta először a közönség Szegeden, de Budapesten még nem játszották azt.
66a6d6a9-3bc1-4b6f-89c1-81eae9abfd5e

A háromfelvonásos dramma lirico ősbemutatója 1845. február 15-én a milánói Teatro alla Scalában volt. A szövegkönyvet Temistocle Solera, Friedrich Schiller Az orléans-i szűz című színműve nyomán írta.

"Verdinek ezt az operáját a maga idejében tartós sikerrel játszották. A közönség a Verditől elvárt zenét kapta, és a Jeanne d’Arc-dráma valódi nagyságának hiánya senkit sem zavart. Solera harcias koncepciója megfelelt Verdinek, mert így teletűzdelhette a darabot egy sereg katonazenével, indulóval, és "ropogó" kórusbetétekkel, tüzes cabalettával, tehát mindazzal, ami a Nabucco és az Ernani óta bevált eszköze volt. A többi szám, az áhitat, a gyász és a vihar megjelenítése, vagy a szellemkórusok többnyire közhelyeket használnak fel. Közhelyek persze lehetnek nagyon tetszetősek is. …" – olvashatjuk Batta András Opera című könyvében.

A Magyarországon csak ritkán megszólaltatott művet, a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarát, valamint a Nemzeti Énekkart Richard Bradshaw vezényli majd, és olyan szólisták éneklik a főbb szerepeket, mint Sümegi Eszter, Mikhail Agafonov, Perencz Béla, Fried Péter és Megyesi Zoltán.

(2007. június 15., 18. 19:00 Olasz Kultúrintézet (Budapest) - Verdi: Szent Johanna (koncertszerű előadás); km.: Sümegi Eszter (szoprán), Mikhail Agafonov, Megyesi Zoltán (tenor), Perencz Béla (bariton), Fried Péter (basszus), Nemzeti Kórus, a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara; vez.: Richard Bradshaw)