Eleonóra

Kortárs csillagaink - Lépésről lépésre

2007.05.24. 00:00

Programkereső

A június 30-án, rekonstrukció miatt bezáró Erkel Színháztól búcsúzik a Magyar Nemzeti Balett társulata egy olyan kortárs esttel, amelyben 8 fiatal koreográfus 1-1 alkotását láthatja a közönség. A Kortárs Csillagaink - Lépésről lépésre című modern balettest bemutatójára május 26-án kerül sor.
0d018bcc-f3ae-4a3c-be61-1091ddab1721

Az est koreográfusai Kun Attila (koreográfiájának címe, Ex it 2), Bajári Levente (Point), Jurányi Patrick (Fény és árnyék között), Merlo P. Andrea (Hommage á Paul Klee), Fodor Zoltán (Boccherini-szonáták), Kerényi Miklós Dávid (Na de tényleg?!), Bacskai Ildikó (Enjambement) és Venekei Marianna (Fragilité).

Az est a Magyar Állami Operaház és a Magyar Nemzeti Balett Alapítvány produkciója. Az utóbbiról érdemes tudni, hogy alapítói 1998-ban hozták létre a Stúdió Együttest, amely a MÁO együttesének tagjaiból és a Táncművészeti Főiskola hallgatóiból állt. Az Alapítvány 1998 óta vállalja magára a "koreográfusi műhelymunka" beindítását az Operaházban, és 1999-től kezdődően minden évben szerveznek az ideihez hasonló esteket. Ezen kísérletek kapcsán olyan alkotások születtek, amelyek nemcsak hazánkban, hanem az elismert nemzetközi táncszínpadokon is nagy sikert arattak.

Keveházi Gábor, a Magyar Nemzeti Balett igazgatója május 22-én, az Erkel Színház művészbüféjében tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy optimistán búcsúznak attól a színháztól, amelyben évtizedeken keresztül dolgoztak. Hisznek abban, hogy 2010-ben egy újjáépített, gyönyörű épületet köszönthetnek majd, ugyancsak egy balettest, vagy egy opera bemutatójával.

Vass Lajos, az Operaház miniszteri biztosa – június 1-jétől főigazgatója – fontosnak tartja, hogy a fiatal tehetségek megmutathassák tudásukat. Új korszakot szeretne teremteni az Operaház és az Erkel Színház életében, amely nem megy egyik napról a másikra. A színház újjáépítése azért szükséges, mert az épület rossz állapotban van, megérett a felújításra. Az itt játszott előadásokat a Thália Színházba mentik majd át, így a közönség és a bérlettel rendelkezők túlnyomó részét meg tudják őrizni. A várhatóan 2010-ben átadott új épület egy multifunkcionális létesítmény lenne, amely nemcsak opera előadásoknak, hanem musicaleknek, operetteknek és konferenciáknak is helyt adna.

Vass Lajos tervei szerint az Erkel Színház újjáépítése után az Operaház felújítása következne a 2010-2012-es időszakban. Ebben az időben átköltöznének a már megújult Erkel Színházba, és ott tartanák az opera előadásokat. Ahogy fogalmazott: "Éjjel, nappal játszani kell." Ehhez pedig egy új próbateremre is szükség lesz, mert az Operaház nem bír el több terhelést – sem az időkereteket tekintve, sem a ház és a gépészeti rész rosszabbodó állapota miatt. Ezek a tervek, amelyek megvalósításában Fischer Ádám főzeneigazgató, Kovács János első karmester, Keveházi Gábor balettigazgató és Kovalik Balázs művészeti vezető lesz a főigazgató segítségére.

(2007. május 26., 27., 29., 30., 31. 19:00 Erkel Színház (Budapest) - Kortárs csillagaink - Lépésről lépésre (kortárs koreográfusok estje)