Gertrúd, Patrik

Pelléas és Mélisande a Művészetek Palotájában

2007.06.04. 00:00

Programkereső

Negyvennégy év után végre újra élőben hallhatja a magyar közönség Debussy Pelléas és Mélisande című operáját. Június 16-án a Művészetek Palotájában a Nemzeti Filharmonikus Ének- és Zenekara Kocsis Zoltán vezényletével, Debussy-specialista nemzetközi énekesgárda szereplésével koncertszerű előadásban szólaltatja meg a művet. Játsszon a Fidelióval és nyerjen két jegyet a koncertre!
cca10f5e-b1d0-4305-8e39-586d5148d306

Az ötfelvonásos operát 1893-ban kezdte írni Claude Debussy, s bár folyamatosan konzultált az eredeti drámát és a szövegkönyvet is író Maurice Maeterlinckkel, az 1902-es bemutatóra parádésan összevesztek (a női főszereplő személyén). A darab ennek ellenére nagy sikert aratott. Magyarországon először 1925-ben volt hallható, majd csak 1963-ban tűzte műsorra a Magyar Állami Operaház. Azóta teljes egészében nem adták elő.

Az opera a középkorban játszódik. Golaud sírdogáló lányra lel egy sűrű erdőben. Magával viszi nagyapja várába, és feleségül veszi. A fiatalasszony, Mélisande sokat van együtt Golaud testvérével, Pelléasszal. A jóval idősebb Golaud szívében fokozatosan felébred a féltékenység öccse iránt. Szenvedélye egyre alantasabb cselekedetekre sarkallja: első házasságából származó fiával, a kis Yniolddal figyelteti Pelléast és Mélisande-ot, de semmi sem támasztja alá a gyanút, hogy megcsalják. Pelléas hosszú útra készül, arra kéri Mélisande-ot, találkozzanak még egyszer, hogy elbúcsúzhassanak. Golaud kilesi őket, és megöli Pelléast. Mélisande megszüli gyermekét, de haldoklik. Golaud még most is arról faggatja, szerette-e Pelléast. Az asszony csak annyit tud mondani, hogy ártatlanul szerették egymást, majd örökre lehunyja szemét.

Maeterlinck drámája rengeteg kérdést hagy nyitva – talán ezért volt olyan népszerű a századfordulón. Debussy mellett Fauré kísérőzenéjét és zenekari szvitjét (1898), Schönberg (egyetlen) szimfonikus költeményét (1902) és Sibelius kísérőzenét (1905) kell megemlíteni. Debussy a határozatlan körvonalú karaktereket, kidolgozatlan jellemeket úgy oldotta meg, hogy a zenével sejtet sok mindent, ami nincs kimondva. Így a darab igazi főszereplője a zenekar. A Nemzeti Filharmonikusok Kocsis Zoltán vezényletével Debussy összes művét játszották már, így a mostani előadás művészi színvonala garantált.

Kérdésünk: Ki alakította Mélisande-ot az 1902-ben rendezett bemutatón? (Kérjük, válaszát ne foglalja mondatba!)

Ha a helyes választ az alábbi időpontig elküldi nekünk, sorsoláson vesz részt, amelyen öt szerencsés megfejtőnk két jegyet nyer a koncertre.