Konrád

A Wagner-előadások kulisszatitkai

2007.06.06. 00:00

Programkereső

Bár a Budapesti Wagner-napok programja hivatalosan csak holnap indul, egyedülálló módon bele lehet tekinteni az előadások előkészületeibe, a próbákon készült - s alább látható - videofelvétel segítségével.
a1f0f65e-942a-401d-971d-567033a697d8

Wagner teljes negyed évszázadon át dolgozott egy egész világ keletkezéséről és elmúlásáról szóló gigászi látomáson, a Nibelung gyűrűjén. A drámai tetralógiát nem tervezte ilyen hatalmas méretűnek – eredetileg csak Siegfried halálát akarta megkomponálni. Dramaturgiai és zenei parancsnak engedelmeskedve ezt, az Istenek alkonya címen a Ringet lezáró zenedrámát hamarosan kiegészítette Az ifjú Siegfried történetével (a Siegfrieddel), amely a mítikus mese harmadik epizódja lett. A mondanivaló tökéletes érthetősége érdekében tovább bővítette a kettős drámát: A Rajna kincse és A walkür tette teljessé e zárt világról alkotott képet, amelyben tér és idő csak igen viszonylagos fogalmak, és ahol emberek és emberfeletti lények élik a maguk különös, de mindig lebilincselően gazdag képzelőerővel megrajzolt életét.

A Művészetek Palotája úgy szeretné ezt a történetet elmesélni, hogy az nemcsak a Wagner-rajongók, de mindenki számára lebilincselő legyen. Az előadások inkább James Joyce és a nouveau roman világát, mintsem a XIX. század narratív hagyományait elevenítik fel. Az előadás létrehozói új eszközökkel próbálkoznak: a koncertruhában végig a színpadon tartózkodó énekesek mellett táncosok, bábok egyidejű megjelenítésével, tükröződéssel, fel- és eltűnéssel, digitális technika, különleges világítás segítségével teremtik meg a letisztult, világos formát. Így, minden lepel és lényeget elfedő drapéria nélkül épülhet fel dráma.

Ez a felfogás nem hagyja el a wagneri utat. A Ring alkotója a radikális modernség felé tett lépéseket: új műfajt akart teremteni. Nem is operának, hanem drámának nevezte a tetralógiát alkotó műveket. A Nibelung gyűrűje valóban ÚJ, minden porcikájában, függetlenül a műfaji megjelölésektől. Éppen ez indokolja, hogy mindig másként és új formában kell elmesélni.

(2007. június 7., 9. 18:00 Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - Wagner: A Rajna kincse (zenedráma négy képben, német nyelvű előadás); km.: James Johnson (Wotan), Olaf Bär (Donner), Fekete Attila (Froh), Christian Franz (Loge), Németh Judit (Fricka), Herczenik Anna (Freia), Hanna Schwarz (Erda), Hartmut Welker (Alberich), Herwig Pecoraro (Mime), Jyrki Korhonen (Fafner), Thomas Jesatko (Fasolt), Korondi Anna (Woglinde), Gémes Katalin (Wellgunde), Schöck Atala (Flosshilde), a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara; vez.: Fischer Ádám (műv. vez.)

2007. június 8., 10. 16:00 Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - Wagner: A Walkür (zenedráma három felvonásban, német nyelvű előadás); km.: Christian Franz (Siegmund), Walter Fink (Hunding), Thomas Konieczny (Wotan), Michaela Schuster (Sieglinde), Linda Watson (Brünnhilde), Németh Judit (Fricka), Wittinger Gertrud (Helmwige), Somogyi Eszter (Gerhilde), Ardó Mária (Ortlinde), Fodor Gabriella (Waltraute), Várhelyi Éva (Siegrune), Bokor Jutta (Rossweise), Bakos Kornélia (Grimgerde), Kovács Annamária (Schwertleite), a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara; vez.: Fischer Ádám (műv. vez.)