Béla

DVD kiadót vett a Királyi Opera

2007.06.06. 00:00

Programkereső

Példa nélküli lépést tett a Covent Garden-i operaház, amikor 5.7 millió fontért, azaz 2.1 milliárd forintért megvásárolta a holland Opus Arte klasszikus zenei és táncprodukciókat DVD-n megjelentető céget.
f29a3efd-c921-41e9-906d-e1e38001734a

A londoni intézmény a vásárlással új üzleti vállalkozásba kezdett, amely révén egyúttal saját közönségét is bővíteni szeretné. Noha néhány együttes, mint például a Chicagói Szimfonikus Zenekar, korábban már saját zenei kiadót alapított, operaházaknál ilyesmire eddig nem volt példa, a kiadóval ráadásul a korábbi teljes katalógus is a Királyi Operához került.

Saját produkcióikat a tervek szerint a jövőben DVD kiadványok, televíziós- és moziközvetítések, letölthető videók, és más új, digitális médiumok révén támogatják. Az interneten és mozikban közvetített előadások egyre népszerűbbek, a New York-i Metropolitan mozikban és egyetemi kampuszokon nagy felbontásban teszi elérhetővé műsorait, de a példát hamarosan a San Franciscói Opera és a Párizsi Nemzeti Opera is követi. Így kétségtelenül nagyobb figyelmet kapnak az intézmények, egyes kritikusok azonban aggódva figyelik a fejleményeket, ugyanis a 400 éves színpadi műfajt megváltoztathatja, ha "tévés" igényeknek kell megfelelnie.