Konrád

XX. év

2007.06.08. 00:00

Programkereső

A Szegedi Kortárs Balett 2007 őszén - egész pontosan szeptember 27-én - tölti be 20. évét. Erre az alkalomra jubileumi esttel készül a társulat, amelyet 2007. szeptember 28-án Szegeden a Szegedi Nemzeti Színházban, valamint Budapesten 2007. október 4-én a Művészetek Palotájában láthat a nagyközönség.
a385d1a4-f6aa-43db-b23c-836b11f77214

Az évfordulóra különleges bemutatóval készül a társulat, amelyhez az 1987. szeptember 27-én bemutatott Asszonyszerelem, asszonysors című Imre Zoltán-koreográfia zenei anyagát használja fel, de új koreográfiát, új üzenetet fogalmaz meg a társulat művészeti vezetője, koreográfusa, Juronics Tamás. Az Imre Zoltán-műben eme szerzemény nyolc dalciklusából négy hangzott el a táncszínpadon, és az első dal motívumait felelevenítő zongoraepilógus. A négy dal az asszony életében megjelenő négy férfit, négy kapcsolatot idézte meg. A jelen koreográfia mostani értelmezése maradjon meglepetés... Az esten elhangzik még Rachmanyinov: Rapszódia egy Paganini-témára című zongoraversenye és Wittinger Róbert: Démon című zeneműve is.

A jeles évforduló alkalmából egy nagyalakú, képes, ugyanakkor tanulmányjellegű, tudományos igénnyel készült albumot is megjelentet a Szegedi Kortárs Balett, Demcsák Kata szerkesztésében, amely munka végigköveti az elmúlt 20 esztendő eseményeit, periódusait, a változásokat, az alkotásokat, a fellépéseket, az emlékeket.

De ne szaladjunk ennyire előre, hiszen még az idei évadnak sincs vége. Az idényt a szegedi együttes 2007. június 9-én a Nemzeti Táncszínházban látható Homo ludens című táncmű előadásával zárja. Az új évadra készülve pedig annyit árultak el nekünk, hogy a beavatószínházi napok jövőre is folytatódnak Szegeden, amelynek keretében az érdeklődők belenézhetnek a mű megszületésébe. A két különleges előadás ingyenes lesz. Terveik szerint rendeznek egy délelőtti és egy esti előadást is, hogy a diákok, egyetemisták, illetve a napközben dolgozó közönség is részt vehessen ezeken az interaktív programokon. A szegediek továbbá azt ígérik, hogy a repertoáron futó koreográfiák, valamint az új alkotások minél több vidéki városban is láthatóak lesznek majd.