Csilla, Noémi

Pelléas és Mélisande

2007.06.11. 00:00

Programkereső

Negyvennégy év után végre újra élőben hallhatja a magyar közönség Debussy Pelléas és Mélisande című operáját. Június 16-án a Művészetek Palotájában a Nemzeti Filharmonikus Ének- és Zenekar Kocsis Zoltán vezényletével, Debussy-specialista nemzetközi énekesgárda szereplésével koncertszerű előadásban szólaltatja meg a művet.
cca10f5e-b1d0-4305-8e39-586d5148d306

Debussy tíz évig dolgozott ezen az operáján, amelyet a vele egyidős belga költő, író, Maurice Maeterlinck műve alapján komponált. Érdekes momentum, hogy a női címszereplő személye miatt a zeneszerző és az író között már a premier előtt kibékíthetetlen konfliktus alakult ki. 1902-es bemutatóján, a párizsi Opéra-Comique-ban a mű ennek ellenére zajos sikert aratott.

Az opera Allemonde várában és környékén, a középkorban játszódik. Golaud sírdogáló lányra lel egy sűrű erdőben. Magával viszi nagyapja várába, és feleségül veszi. A fiatalasszony, Mélisande sokat van együtt Golaud testvérével, Pelléasszal. Egyszer Mélisande sokáig játszadozik a férjétől kapott jegygyűrűvel, amíg egy mély kútba ejti. A jóval idősebb Golaud szívében fokozatosan felébred a féltékenység öccse iránt. A gyűrű elvesztésének nagy jelentőséget tulajdonít. Szenvedélye egyre alantasabb cselekedetekre sarkallja: első házasságából származó fiával, a kis Yniolddal figyelteti Pelléast és Mélisande-ot, de semmi sem támasztja alá a gyanút, hogy megcsalják. Pelléas hosszú útra készül, arra kéri Mélisande-ot, találkozzanak még egyszer, hogy elbúcsúzhassanak. Golaud kilesi őket, és megöli Pelléast. Mélisande megszüli gyermekét, de haldoklik. Golaud még most is arról faggatja, szerette-e Pelléast. Az asszony csak annyit tud mondani, hogy ártatlanul szerették egymást, majd örökre lehunyja szemét.

A mostani előadás nagyszerű külföldi és magyar énekesekkel – amelyet előző este, június 15-én a Miskolci Operafesztivál közönsége is hallhat a Nyári Színházban - a Művészetek Palotája, a Nemzeti Filharmonikusok és a Miskolci Operafesztivál közös rendezésében jött létre.

(2007. június 16. 18:30 Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - Debussy: Pelléas és Mélisande (koncertszerű előadás); km.: Juliette Galstian (Mélisande), Gérard Théruel (Pelléas), Jérome Varnier (Arkel), Vincent Le Texier (Golaud), Sáfár Orsolya (Le Petit Yniold), Meláth Andrea (Geneviéve), Bundovics István (Un médecin), Lisztes László (Un berger), Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Nemzeti Énekkar (karig.: Antal Mátyás); vez.: Kocsis Zoltán; jegyár: 1800, 2500, 3200, 3800, 4600 Ft)