Márk

Tíz év után nálunk is báloznak a vámpírok

2007.07.04. 00:00

Programkereső

Roman Polanski eredeti, nagy sikerű színpadi rendezését nemzetközi alkotógárdával, új köntösben állítja színre a PS Produkció a Magyar Színház épületében. Az 1997-es bécsi bemutató után Stuttgart, Hamburg, Varsó és Berlin közönsége csodálhatta ezt a minden ízében különleges, fanyar humorú, lenyűgözően látványos, lehengerlően lendületes "musicalbombát".

Eddig 5 millió nézőt vonzott szerte a világon a mára már kultikussá vált vámpírparódia. Jim Steinman kifogyhatatlanul áradó melódiái hűen követik a Polanski által megálmodott történetet. Michael Kunze szövegkönyve költői megjelenítése a vámpírok borzongató és groteszk antivilágának. A fordító, Miklós Tibor megtartotta az eredeti szövegkönyv líráját, mondanivalóját, sőt, a magyar nyelv egyedülállóan kedves szófordulataival gazdagította. Dennis Callahan világhírű koreográfus fergeteges táncait csak a magyar előadáson látható elemekkel egészítette ki. A Vámpírok bálja musical minden eddiginél látványosabb magyar bemutatójának díszleteit és jelmezeit a nemzetközileg elismert Kentaur tervezi. Az előadás kedvéért a Magyar Színház előcsarnoka is megváltozik, szintén Kentaur tervei alapján.

Roman Polanski Párizsban született 1933-ban, de Lengyelországban nevelkedett és tanult. A Krakkói Művészeti Iskola és a híres Állami Film Kollégium hallgatója volt Lodzban. Több rövidfilm után az első nagyfilmes debütációja, a Kés a vízben (1962) a Velencei Filmfesztiválon megkapta a kritikusok díját, és Oscarra is jelölték. A Vámpírok bálját – melyben a rendezés mellett a főszerepet is eljátszotta – Angliában mutatták be 1967-ben. Egy évvel később debütált Amerikában, a Rosemary gyermeke című filmjével, melynek forgatókönyvét rögtön Oscar-díjára jelölték. Innentől kezdve Amerika és Európa között "ingázott", dolgozott Mastroiannival, nyert egy Oscart a Kínai negyed című filmjével, majd 1977-ben úgy döntött: kizárólag európai filmes lesz. Megrendezte az Őrület, a Keserű méz és A halál és a lányka című filmeket, 1999-ben a Francia Akadémia "Pris René Clair" életmű díjjal tüntette ki. A 2002-ben készült A zongorista című filmjével elnyerte a legnagyobb filmes díjakat. Színházi rendezőként színpadra állította Alban Berg Lulu című darabját a Spoleto Fesztiválon, Verdi Rigolettoját Müncheni Operában, a Hoffman meséit a Párizsi Bastille Operában. Ő rendezte és játszotta 1981-ben Peter Shaffer Amadeusát először Varsóban, azután Párizsban 1988-ban. Híres filmjének, a Vámpírok báljának musical változatának ősbemutatója 1997. október 4-én volt Bécsben, a Raimund Theaterben.

96ddbb57-e71a-4340-ae1b-a484a8141be6

Polanski - mint mozirajongó- imádta az olyan filmeket melyek nagyon ijesztőek akartak lenni, de a közönség mégis sokat nevetett. Az ő horrorfilmjük – vallja – nem paródia, hanem mese, mely az emberekben kellemes módon kelt félelmet. Ezért is ábrázolták Abronsius professzort, mint egyfajta "hóval megcukrozott Albert Einsteint" s a vámpírok is, a sztereotípiáktól eltérően, gondterheltek, van köztük zsidó és homoszexuális vámpír is. A film producerének, Andrew Braunsbergnek támadt az ötlete, hogy a filmből musicalt csináljanak. A feltétel az volt, hogy Roman Polanski maga dolgozza át a darabot színpadra, és ő legyen a bemutató rendezője. Rudi Klausnitzer intendáns irányításával Michael Kuze és Jim Steinman a film képi nyelvezetéből nagyszerű zenés jeleneteket, dalokat és kórusokat alkotott. A díszleteket az Olivier díjas William Dudley, a maszkokat és jelmezeket Sue Blane és Peter Greenaway tervezték. Több mint 600 jelentkezőből állították össze a társulatot.

A magyarországi bemutatóra tavaly augusztusban kezdték meg a szereplőválogatást, az első próba idén áprilisban volt. A közel ötvenszereplős előadást 2007. szeptember 2-ig láthatja a közönség a Magyar Színházban. A főbb szerepekben Egyházi Géza, Nagy Sándor, Feke Pál, Andrádi Zsanett, Kovács Nikoletta, Stróbel Dóra, Sánta László, Szemenyei János, Héger Tibor, Jegercsik Csaba, Sándor Dávid, Bot Gábor, Pavletits Béla, Balog János, Kecskés Tímea, Balogh Anna, Pirgel Dávid, Kamarás Máté, Posta Victor, Dobos Judit, Urbanovits Krisztina, Köves Dóra és Farkas Gábor Attila lép színpadra.